Екологічна катастрофа в Україні через дії рф матиме непередбачувані наслідки для світу, — The Guardian

Екологічна катастрофа в Україні через дії рф матиме непередбачувані наслідки для світу, — The Guardian

Співголови Міжнародної робочої групи з екологічних наслідків війни керівник ОП України Андрій Єрмак і ексміністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом закликали світ вжити заходи щодо запобігання подальшій екологічній катастрофі в Україні, яку провокує рф.

Про це йдеться в їхній статті для The Guardian "Росія вчиняє тяжкі акти екоциду в Україні – і результати завдадуть шкоди всьому світу".

Єрмак і Вальстрьом підкреслили, що такі заходи мають бути пріоритетними навіть під час війни.

"Україна стикається зі знищенням навколишнього середовища та природи в масштабах, які відлунять далеко за її межами. Хоча це майже неможливо виміряти, слід розуміти ширину та глибину цієї катастрофи", йдеться у статті.

Автори нагадують, що росія навмисно вдарила по українському довкіллю: річкам, лісам і полям. Багато природних заповідників України – її тваринний і морський світ, вода та вражаюче біорізноманіття – були надзвичайно пошкоджені або забруднені.

"Токсини витікають із пошкодженої промисловості та інфраструктури. Глобальна продовольча безпека під загрозою. Світ не може дозволити собі ігнорувати цю зростаючу екологічну загрозу", - наголошують Єрмак і Вальстрьом.

Вони нагадали, що надзвичайна загроза для довкілля в Україні  - це обвал внаслідок вибуху величезної дамби у Новій Каховці, яка стримувала одне з найбільших водосховищ Європи. 

"Це не був випадковий обвал: дамба була під контролем росії, коли вибух у внутрішньому проході розніс її бетонне серце на шматки. Це спричинило катастрофічну повінь, яка зруйнувала понад 40 міст, сіл і один із найцінніших сільськогосподарських регіонів світу. Тонни нафти вилилися в Дніпро. Незліченна кількість наземних мін була розкидана в річку та Чорне море, що призвело до витоку токсичних речовин", - йдеться у статті.

Також вони нагадали, що на замінованій Запорізькій атомній електростанції, яку контролює армія рф, назріває екологічна катастрофа ще більших масштабів.

"Відбудова України та її галузей має ґрунтуватися на екологічних цілях чистого нуля. Цілі відновлення навколишнього середовища потребуватимуть потужної підтримки з боку міжнародного співтовариства. Але зараз потрібні термінові дії. Ми повинні зробити все можливе, щоб запобігти подальшій екологічній катастрофі, яка згодом може мати непередбачувані наслідки для регіону та світу", - наголошують Єрмак і Вальстрьом. 

Нагадаємо, міністерство довкілля і природних ресурсів станом на кінець липня 2023 року підрахувало, що збитки від війни рф проти України, завдані довкіллю та екосистемам, становлять понад 2 трлн гривень.