Україні навряд вдасться забезпечити прорив у контрнаступі без досконалого озброєння і резервів, — WP

Україні навряд вдасться забезпечити прорив у контрнаступі без досконалого озброєння, — WP

В України закінчуються варіанти контрнаступу, який офіційні особи спочатку розглядали як вирішальну операцію Києва з відвоювання значної території від окупаційних російських військ цього року.

Про це пише The Washington Post, зазначаючи, що понад два місяці контрнаступ показує ознаки зупинки, а що успіхи ЗСУ "обмежені кількома селами".

На думку аналітиків, без більш досконалого озброєння, призначеного для зміцнення лінії фронту, або без повної готовності сил, які все ще залишаються в резерві, Україні навряд вдасться забезпечити прорив у контрнаступі.

"Питання тут полягає в тому, яка з двох сторін швидше виснажиться", — сказав старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень і Центру нової американської безпеки Франц-Стефан Гаді, який відвідав Україну в липні. "Ми не повинні очікувати досягнення будь-яких великих військових цілей за одну ніч".

Гаді сказав, що росія та Україна зараз перебувають у фазі "виснаження", намагаючись вичерпати ресурси одна одної, а не забезпечити значні територіальні досягнення. Оскільки її сухопутні сили значною мірою стоять у глухому куті, Україна завдала серії нових ударів з безпілотників на території росії, включаючи цілі в Москві, але ці удари завдали мінімальної шкоди.

Відповідаючи на питання про хід контрнаступу, західні та українські офіційні особи закликають до терпіння, описуючи бій як повільніший, ніж очікувалося, але наполягають, що він стабільно дає успіхи. Проте вікно часу для проведення наступальних операцій Україною обмежене.

За словами радника міністра оборони України Юрія Сака, оскільки сухопутні сили ЗСУ просуваються повільно, Україна використовує удари безпілотників, оскільки вона очікує більш досконалих боєприпасів і підготовки, включаючи більшу потужність повітряних сил.

"У нас поки що немає F-16, тому ми повинні знайти спосіб компенсувати їх відсутність, і дрони дещо використовуються, щоб компенсувати відсутність авіації", — сказав він. Сак додав, що Україна не вводить у бій резерви, тому що триває повільний прогрес у розмінуванні великих мінних полів уздовж фронту.

Але аналітики попереджають, що хоча атаки безпілотників можуть відвернути увагу від повільного наземного контрнаступу України, вони навряд чи схилять терези війни на користь Києва.

"Українці просто не мають достатнього потенціалу, щоб створити достатню кількість безпілотників і завдати ударів глибоко в російській території по достатній кількості цілей, щоб підірвати бажання росії воювати", — сказав полковник армії США у відставці та керівник дослідження в Інституті досліджень зовнішньої політики США Боб Гамільтон.

Україна протягом місяців також завдавала ударів по російських матеріально-технічних об’єктах боєприпасами більшої дальності далеко від лінії фронту, але наразі ефект таких ударів не відобразився на російській лінії фронту, сказав Гаді.

"Ми знаємо, що російська позиція погіршилася, але вона не погіршилася настільки, щоб можна було очікувати неминучого краху", — сказав він. Кампанію ударів на великій відстані, яку також називають "глибоким боєм", можна назвати успішною, якщо сили супротивника більше не можуть залучати резервні сили або виконувати базові функції підтримки, як-от поповнення запасів.

Однак замість того, щоб розвалитися, російські війська чинять запеклий опір і навіть наступають.

Нагадаємо, 18 серпня радник Міноборони Олексій Копитько різко відреагував на статтю The Washington Post в якій йдеться про те, що ЗСУ "не візьмуть Мелітополь під час наступу на півдні". Газета посилається на розвідку США. Копитько розкритикував статтю, назвавши її "вкидом".

Водночас військові стратеги та політики на Заході починають думати над новим контрнаступом ЗСУ навесні 2024 року, оскільки розуміють, що українська військова кампанія з повернення територій може тривати багато місяців.