Чехія зменшила витрати на українських біженців на третину: уряд пояснив причину

Чехія зменшила витрати на українських біженців на третину: уряд пояснив причину

У Чехії уряд посилив вимоги для українських біженців щодо отримання фінансової допомоги, це забезпечило значну економію для чеської держави. Витрати зменшилися більш ніж на третину.

Про це повідомляє видання Seznam Zprávy, яке оприлюднило дані Міністерства праці та соціальних питань та Міністерства фінансів Чехії.

Згідно з цими даними, ще в червні Чехія виплатила майже 1,7 мільярда крон (71 млн євро) на гуманітарну допомогу: солідарний внесок домогосподарствам, де проживають українці, та їх екстрене житло. У липні витрати вже впали приблизно до 1,1 мільярда крон (46 млн євро).

Економія пов’язана з п’ятою поправкою до закону "Lex Ukraina", яка набула чинності лише в липні, і яка вкотре змінила виплати біженцям.

"Лише частина людей з тимчасовим захистом, які вважаються вразливими, все ще мають право на оплачуване екстрене житло після шостого місяця перебування в Чехії. У випадку з гуманітарною пільгою чиновники тепер враховують усі доходи заявника, тому право на виплату не виникає автоматично. А солідарна допомога зникла, оскільки житлова допомога тепер є частиною згаданої гуманітарної допомоги", - зазначається у матеріалі.

Міністр праці та соціальних справ Маріан Юречка (KDU-ČSL) також пояснює падіння виплат тим, що через зміну умов підтримки у законі "Lex Ukraina" частина біженців з Чехії повернулася на батьківщину.

І ще більше українців почали працювати. "Це, очевидно, також вплинуло на зайнятість, яка все ще зростає", – підкреслює Юречка. У липні, за даними Бюро праці, майже 110 тисяч біженців із тимчасовим захистом працювали.

Нагадаємо, Чехія підготує спеціальну програму з добровільного повернення біженців в Україну, що передбачає надання допомоги та відшкодування частини витрат у таких випадках.

На 18 серпня, за даними МВС, у Чехії було 360 900 біженців з України з візами тимчасового захисту, більшість із них жінки та діти.