Чехія готує програму з повернення біженців в Україну: зараз там проживають майже 370 тис. українців

Чехія готує програму з повернення біженців в Україну: зараз там проживають майже 370 тис. українців

Чехія підготує спеціальну програму з добровільного повернення біженців в Україну, що передбачає надання допомоги та відшкодування частини витрат у таких випадках.

Про це повідомляє Radio Prague International.

Уряд Чехії планує визначитися з видом підтримки, на яку будуть виділені кошти, а потім запустити проект.

"Це передбачає проект шостої поправки до закону, відомий як "lex Ukrajina", який стосується прав та обов'язків українських біженців у Чеській Республіці. Поправка також має продовжити на один рік надання тимчасового захисту, а саме до кінця березня 2025 року", - зазначається у повідомленні.

"Необхідно реагувати на зростаючий попит іноземців на допомогу у поверненні до України. Хоча ситуація в Україні багато в чому не задовільна, доречно запропонувати допомогу тим, хто зацікавлений у поверненні", — заявили ініціатори поправки. У документах, які супроводжують аргументацію до законопроекту, вони водночас зазначають, що розвиток подій ще не вказує на те, що війна незабаром закінчиться і біженці зможуть повернутися до України.

На кінець минулого тижня, за даними МВС, у Чехії було 360 900 біженців з України з візами тимчасового захисту, більшість із них жінки та діти.

Згідно з опитуванням "Голос українців", проведеним PAQ Research спільно з соціологами Чеської академії наук, у червні повернутися додому хотіла чверть біженців. Рік тому кількість охочих повернутися становила третину опитаних респондентів. Половина учасників опитування повідомила, що вони однозначно планують залишитись за кордоном.

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) нещодавно закликало країни, що приймають, не примушувати біженців до повернення на батьківщину.

Нагадаємо, дослідження Варшавського університету виявило, що у Польщі падає бажання допомагати українцям. Найбільше упереджень пробуджується в молодих польських жінок через те, що українські жінки переповнюють шлюбний ринок.

На початку серпня голова НБУ Андрій Пишний заявив, що від того, чи вдасться повернути українців додому після війни, залежить майбутнє економіки України та її відновлення.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), від початку війни за кордон виїхали понад 6,2 млн українців (цією ж цифрою оперує українське мінекономіки). Із них понад 5,8 млн опинилися у Європі. Кількість внутрішніх переміщених осіб (ВПО) в самій Україні оцінюють у 5 млн людей.