Закінчення війни в обмін на території: лише 5% українців готові поступитися рф

Закінчення війни в обмін на території: лише 5% українців готові поступитися рф

Переважна більшість українців продовжують демонструвати неготовність до компромісів з росією задля припинення війни. На територіальні поступки заради припинення війни готові піти менш як 5% українців.

Про це йдеться в результатах опитування, яке провели Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні.

Готовність поступитися територіями заради майбутнього членства України в НАТО висловили дещо більше – 18% українців. На скорочення ЗСУ у мирний час, яке нібито обговорювалося у Стамбулі у 2022 році, готові погодитися не більше 13% українців. Надати російській мові офіційний статус або відмовитися від політики декомунізації на догоду Кремлю готові не більше 17–18% опитаних.  

Дещо більшу готовність йти на поступки (окрім територіальних) демонструють респонденти на Півдні та трохи більшою мірою – на Сході. Однак навіть у цих регіонах більшість опитаних вважає неприйнятними будь-які із розглянутих поступок.

Опитування тривало з 9 по 15 серпня 2023 року на сході, заході, півдні і центрі України. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, британський генерал Річард Берронс назвав три сценарії закінчення війни в Україні, зазначаючи, що найвигіднішим він вважає саме третій. Але він додав, що українці мають бути готові до довгої і виснажливої війни.