У Раді зареєстрували проєкт закону про прирівнювання корупції до держзради: автор — не Зеленський

У Раді зареєстрували проєкт закону про прирівняння корупції до держзради: автор — не Зеленський

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про прирівнювання корупційних злочинів до державної зради.

Законопроект №9659 вже з'явився на сайті парламенту, але текст його поки відсутній.

Автор документа — народний депутат, ексспікер Ради Дмитро Разумков.

На своїй сторінці у Telegram він зазначив, що законопроект №9659 пропонує доповнити Кримінальний кодекс статтею 111-3 і прирівняти покарання за корупцію до покарання за державну зраду на час воєнного стану.

"Корупціонерам світитиме 15 років за ґратами або довічне з конфіскацією майна! Дуже важливий аспект, який ми передбачили у законопроекті: цими питаннями мають продовжувати займатися профільні антикорупційні органи: НАБУ, САП і Вищий антикорупційний суд. А не СБУ, через яку влада зможе тиснути на своїх політичних опонентів і “хоронити” власні корупційні справи, покарання за які вимагає суспільство", - написав Разумков.

Він додав, що цей проєкт закону дозволяє притягнути до відповідальності "кожного топ-посадовця і чиновника середньої ланки".

"Зокрема, народного депутата, прем’єр-міністра, урядовця, Офіс президента і самого главу держави", - додав Разумков.

Нагадаємо, 27 серпня Зеленський в інтерв'ю заявив про свою законодавчу ініціативу: прирівняти корупцію до державної зради на період дії воєнного стану. За його словами, законопроєкт готується до публікації, його розгляне Верховна Рада.

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін прокоментував ідею Зеленського, заявляючи, що за допомогою неї "Офіс президента переслідує дві цілі", зокрема "СБУ буде розслідувати те саме, що і НАБУ", а тому, на переконання Шабуніна "докази в “чутливих” для ОП справах буде знищено".