У Раді вважають, що здобуття другої вищої освіти не є підставою для відстрочки від мобілізації

У Раді вважають, що здобуття другої вищої освіти не є підставою для відстрочки від мобілізації

У Верховній Раді вважають, що здобуття другої чи третьої вищої освіти не може бути підставою для відстрочки від мобілізації.

Про це заявив член Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки та представник президента України в парламенті Федір Веніславський, повідомляють "Українські новини".

Він зазначив, що з перших днів вторгнення рф в Україну різко збільшилася кількість абітурієнтів 30-35 років, які почали здобувати освіту у вишах на денній формі навчання.

Веніславський додав, що з точки зору законодавства таке право передбачено.

"Людина навчається на денній формі у будь-якому віці і має право на відстрочку, але ми розуміємо, що є зловживання… Навіть в багатьох закордонних вищих навчальних закладах відкрили цілі факультети, тому що це заробляння грошей, та і в Україні також почали відкривати. Це те, що потребує редагування, оскільки ми розуміємо, що є зловживання. Я думаю, що абсолютно справедливо в умовах війни обмежити однією вищою освітою. Якщо людина здобуває третю, четверту вищу освіту, то це точно не може бути підставою для відстрочки під час воєнного стану", - вважає він.

Щодо навчання у магістратурі, Веніславський сказав, що зрозуміло, коли "людина в магістратурі навчається відразу після закінчення навчання".

"Це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила в аспірантуру одразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися науковою діяльністю, то це викликає запитання", - додав він.

Нагадаємо, 23 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що військове командування звернулося до нього з проханням дати можливість мобілізувати більше людей.

Секретар РНБО Олексій Данілов, коментуючи цю інформацію, зауважив, що змін до мобілізації не слід очікувати. Він додав, що мобілізаційні заходи не припиняються і відбуваються згідно з планом.

28 серпня Веніславський заявив, що в Україні на цей момент немає необхідних передумов для збільшення кількості військовозобов'язаних для їх мобілізації.