Як цивільні українці навчаються на пілотів БПЛА: "Якщо у вас є руки та пальці, ви можете керувати"

Як цивільні українці навчаються на пілотів безпілотників: "Якщо у вас є руки та пальці, ви можете керувати"

Не тільки військовослужбовці, а й цивільні українці навчаються на пілотів безпілотників, серед них є письменники і програмісти.

Телеканал CNN розповів, як відбувається навчання.

На великому полі в невідомому місці благодійна ініціатива Victory Drones навчає як військовослужбовців, так і цивільних, як керувати цивільними безпілотниками від першої особи (FPV). Ці пристрої можна придбати всього за 500 доларів, але після того, як вони стануть озброєнням, можуть знищувати цілі танки на полі бою.

Деякі учасники прив’язали до своїх безпілотників пляшки з водою, наповнені піском, як макет реактивних гранат (РПГ), щоб вони могли відпрацьовувати скидання боєприпасів навколо смуги перешкод.

"Ми робимо все можливе, щоб протистояти, тому що росіяни" хочуть усіх нас убити", — розповіла CNN 40-річна Юлія Аманпуру. До війни вона була письменницею та режисером.

Інженер-програміст Люба Шипович стала співзасновником Victory Drones. Вона називає FPV-дрони "найбільш економічно ефективною зброєю", оскільки вони також мають перевагу у тому, що їх використовують для розвідувальних цілей. "Якщо ви бачите ворога, ви можете вдарити ворога, ви можете сховатися", – пояснила вона.

Школа, в якій навчаються як чоловіки, так і жінки, працює спільно зі Збройними Силами України.

"Ми намагаємося боротися з цим міфом, що жінки не можуть боротися", — каже Шипович і Аманпуру. - Якщо у вас є руки та пальці, ви можете керувати безпілотниками".

Нагадаємо, наймасовіша атака дронів відбулася вночі, 30 серпня, на шість регіонів центральної росії: Псковську, Брянську, Рязанську, Орловську, Калузьку та Московську області.

Дрони атакували військовий аеродром Пскова. Над містом обмежували рух повітряного транспорту. Внаслідок атаки пошкоджено чотири літаки Іл-76, повідомляли російські ЗМІ. Міноборони рф цю інформацію не коментує. За попередніми даними, в атаці на псковський аеропорт брало участь понад 10 безпілотників.

Повідомлялося, що дрони атакували також Черехінську військову базу у Пскові, місце дислокації 104-го гвардійського десантно-штурмового полку. Зазначається, що у 2022 році цей полк брав участь у військових злочинах у Бучі.