Петиція до Зеленського з вимогою відкрити декларації чиновників набрала 67 тис. підписів (оновлено)

Петиція до Зеленського з вимогою відкрити декларації чиновників набрала 67 тис. підписів

Петиція до президента Володимира Зеленського з вимогою відкрити реєстр майнових декларацій чиновників і накласти вето на проєкт закону №9534 станом на ранок, 7 серпня, набрала 54 тис. 699 голосів. На 16:40 ця цифра вже була 67 тис. 215.

Петицію ввечері, 6 серпня, опублікував на сайті електронних петицій військовослужбовець Олександр Ябчанка.

Він наголошує, що 5 вересня народні депутати пішли проти заяв Європейського Союзу, послів G7 та депутатів Європарламенту, ухваливши у другому читанні законопроєкт №9534.

"Він нібито мав відновити декларування чиновників. Проте найголовнішу вимогу суспільства – відкрити дані про “воєнні” статки чиновників – він не виконав. Лишивши інформацію про статки влади закритою ще на рік. А отже, позбавили громадян та журналістів інструменту контролю за діями посадовців та головного запобіжника корупції під час війни", - йдеться у тексті петиції.

"Закликаю Президента України Володимира Зеленського повернути до Верховної Ради проєкт закону № 9534 «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» з вимогою негайно забезпечити публічний доступ до реєстру декларацій без очікування річного терміну (накласти вето з пропозиціями)", - наголосив Ябчанка у петиції.


Нагадаємо, 5 вересня Рада ухвалила в другому читанні проєкт закону №9587-Д про відповідальність за несвоєчасне подання декларацій. НАЗК заявив, що направить Зеленському звернення з проханням накласти вето на цей документ.

Крім того, Рада ухвалила в цілому проєкт закону №9534 про повернення електронного декларування, на якому наполягали західні партнери України, зокрема МВФ.

Але документ ухвалили без головної правки про відкриття декларацій, вона не набрала голосів.

Голова громадської організації Центр протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що Зеленський має вирішити, чи підтримувати проєкт закону №9534, який передбачає закрите декларування чиновників, чи накласти вето з пропозицією внести і проголосувати правку про відкриття декларацій.

6 вересня Зеленський заявив, що розгляне питання щодо вето після консультацій.