"Хороший рускій" - хто він?

"Хороший рускій" - хто він?

За час повномасштабного вторгнення країна-агресорка почала з новою силою просувати наративи “хороший рускій”, "винен лише путін". З якою метою загарбники намагаються нівелювати вину всього російського народу та чи є це черговим етапом інформаційної війни — розбиралася редакція "Сєвєродонецьк онлайн"

Центр проти дезінформації при РНБО України констатує новий етап інформаційної війни росії.
Яскравим прикладом маніпуляції стала історія з редакторкою Першого каналу рф Мариною Овсянніковою, яка начебто з’явилася з плакатом “No War. Russians against war” у прямому ефірі новин.

Марина Овсяннікова  з плакатом “No War. Russians against war”

У відповідь на дії журналістки Володимир Зеленський записав звернення, в якому виказав вдячність тим росіянам, які не підтримують війну в Україні.

"Я благодарен тем россиянам, которые не прекращают попыток донести правду (о войне в Украине - прим.ред.). Тем, кто борется с дезинформацией и рассказывает правду, реальные факты своим друзьям, родным, близким и лично той девушке, которая вошла в студию "Первого канала" с плакатом против войны", - зазначив президент.

 

Чому це відверта маніпуляція?

Центр проти дезінформації при РНБО України пояснив інцидент з російською журналісткою:

  • Текст на плакаті адресовано західній аудиторії,
  • Експерти переконані, що новини на телебаченні росії не виходять в прямому ефірі (епізод з плакатом мали б вирізати),
  • "Екстремістську діяльність" Овсяннікової "оцінили" у 30 тис. рублів,
  • Розслідування справи не здійснювала поліція або ФСБ, справу одразу направили до суду.

У чому небезпека:

  • 71% росіян підтримують війну проти України, а Овсяннікова пропагує в Європі зняття санкцій з "мирних росіян",
  • Просування наративу "лише путін винен" може призвести до послаблення санкцій,
  • росія готує інформаційне підґрунтя, використовуючи тезу "хороший рускій", щоб повернутися у світову економіку.

росіяни втомилися від війни?

Українське інформаційне поле періодично вибухує заявами громадян рф про те, що вони “втомилися від війни”, яку, до речі, вперто продовжують називати "спеціальною операцією". “Ліберальна” російська спільнота зітхає та виправдовується, що "не всі підтримують путіна". Додають співчуття “хорошим рускім” й деякі українські політики.

Антон Геращенко (Фото: прес-служба МВС)

Так, радник голови МВС Антон Геращенко заявив , що

“Україна має дати притулок усім росіянам, які публічно засуджували путінський режим. Та їм потрібно дати українське громадянство.”

Так він відреагував на інформацію, що З 24-го лютого Міграційна служба отримала понад 300 заяв від росіян, які проживають в Україні і які хочуть вийти з громадянства рф.

 
“Усі такі заяви після відповідної перевірки будуть задоволені!” - наголосив Геращенко. 

Що насправді?

Росіяни переважно підтримують воєнну агресію проти України, а путін - лише вершина айсберга, сказав посол України в Німеччині Андрій Мельник.

Скріншот: твіттер Андрій Мельник

За даними соціологів, “71% росіян підтримують агресію проти України, відчуваючи такі позитивні емоції, як гордість, радість, повага, довіра і надія “. Такі результати соцдослідження опублікувало Радіо Свобода.

Пропагандистський плакат на підтримку російського вторгнення в Україну

Що з цим робити?

  • По-перше, прискіпливо аналізувати своє інформаційне поле та задуматися, чому в ньому присутні меседжі “хороших руських”.
  • По-друге, перед тим, як спожити будь-який контент від начебто опозиційного росіянина, задатися питанням: що ним рухає? Скоріше за все, це не сором за приналежність до нації загарбників, а просто бажання “жити спокійно та мати омріяні блага цивілізації”.

І наостанок пам’ятати - “Хороший руський - 200-й руський!”