Зброя з Північної Кореї допоможе путіну досягти дві мети на війні в Україні, — Bloomberg

Зброя з Північної Кореї допоможе путіну досягти дві мети на війні в Україні, — Bloomberg

Північнокорейська зброя полегшить росії продовження війни на виснаження в Україні, а також дозволить її воєнної промисловості наздогнати обсяги виробництва.

Про це пише Bloomberg з посиланням на американських аналітиків.

Очікується, що цього тижня лідер Кім Чен Ин прибуде до росії для переговорів із володимиром путіним. Хоча Пхеньян і Москва заперечують звинувачення у постачанні зброї, Північна Корея володіє одними з найбільших запасів артилерії та некерованих ракет, які можуть бути використані росією.

"Поставки боєприпасів з Північної Кореї навряд чи будуть вирішальними в короткостроковій перспективі, але полегшать росії продовження війни на виснаження", — сказав Теренс Реріг, професор питань національної безпеки у Військово-морському коледжі США.

"Значною частиною стратегії путіна є оцінка того, що росія може пережити Україну і підтримку Заходу, яка є важливою для виживання України. Більше боєприпасів дозволяє путіну продовжувати цю стратегію", – сказав він.

Домагання військової допомоги від Північної Кореї означало б історичний розворот для двох держав. Радянський Союз найбільше підтримував Пхеньян після того, як він був утворений 75 років тому, і постачав йому зброю, яка була необхідною для його вторгнення в Південну Корею на початку Корейської війни 1950-1953 років.

Крім того, боєприпаси з Північної Кореї можуть виграти час для росії, давши її вітчизняній промисловості шанс наздогнати попит.

"Додавання Північної Кореї до списку постачальників зброї у війні допомогло б заповнити прогалини в боєприпасах та інших системах зброї, які власним російським виробникам зброї важко заповнити», — сказав Девід Шмерлер, старший науковий співробітник Центру Джеймса Мартіна.

Він додав, що звернення до Північної Кореї за військовою допомогою "може свідчити про боротьбу за збереження виробництва вдома".

Нагадаємо, 5 вересня американські чиновники попереджали, що Кім Чен Ин планує відвідати росію, щоб зустрітися з путіним і обговорити можливість постачання рф додаткової зброї для її війни в Україні та іншої військової співпраці.

За даними США, в обмін на зброю Кім хоче, щоб росія надала Північній Кореї передові технології для супутників і атомних підводних човнів, а також продовольчу допомогу.

За попередніми даними, обидва диктатори зустрінуться у Далекосхідному федеральному університеті у Владивостоці під час Східного економічного форуму 10-13 вересня.