Північна Корея готова віддавати росії зброю для війни в Україні в обмін на їжу, — NYT

Північна Корея віддаватиме росії зброю для війни в України в обмін на їжу, — NYT

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин планує відвідати росію цього місяця, щоб зустрітися з володимиром путіним і обговорити можливість постачання рф додаткової зброї для її війни в Україні та іншої військової співпраці.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на американських чиновників.

"Путін хоче, щоб пан Кім погодився надіслати росії артилерійські снаряди та протитанкові ракети, а пан Кім хотів би, щоб росія надала Північній Кореї передові технології для супутників і атомних підводних човнів, сказали офіційні особи. Пан Кім також шукає продовольчої допомоги для своєї бідної нації", - йдеться у статті.

За словами офіційних осіб, обидва диктатори зустрінуться у Далекосхідному федеральному університеті у Владивостоці під час Східного економічного форуму 10-13 вересня.

Нагадаємо, 30 серпня Білий дім, посилаючись на розсекречені дані розвідки, попередив, що путін і пан Кім обмінялися листами, в яких обговорювали можливу угоду про зброю. Речник Білого дому Джон Ф. Кірбі заявив, що переговори на високому рівні щодо військової співпраці між двома країнами "активно просуваються". 

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд також казала, що росія та Північна Корея "активно просувають" переговори щодо зброї, яка буде використана у війні в Україні.

Південна Корея також зазначає, що КНДР і росія домовляються щодо поставок зброї. У Сеулі вважають, що однією з цілей поїздки лідера Північної Кореї Кім Чен Ина у липні великими збройовими заводами країни могла бути перевірка можливостей КНДР експортувати зброю та боєприпаси, зокрема, до росії.

Крім того, у липні КНДР відвідував російський міністр оборони Сергій Шойгу, якого Кім Чен Ин повів на виставку озброєння та військової техніки, включно з балістичними ракетами, забороненими ООН.