Байден пояснив, чому G20 не назвали росію країною-агресоркою

Байден пояснив, чому G20 не назвали росію країною-агресоркою

Президент США Джо Байден запевнив, що G20 погоджуються з тим, що мир в Україні має бути справедливим.

Про це він сказав на пресконференції у В'єтнамі ввечері 10 вересня, повідомляє Білий дім.

"Ми також обговорювали жорстоку та незаконну війну росії в Україні. І в залі була достатня згода щодо необхідності справедливого — справедливого і тривалого миру, який підтримує принципи Статуту ООН і поважає суверенітет і територіальну цілісність", - сказав Байден.

Відповідаючи на питання, чому в комюніке G20 росія не була названа агресором і чи це стає проблемою глобального Півдня, він відповів: "Це не проблема глобального Півдня. Це питання клина з росією, яка була присутня, і з Китаєм, який був присутній – який мав представництво".

Нагадаємо, на саміті в Індії 9 вересня 9 вересня країни-G20 ухвалили підсумкове комюніке, у якому росія не названа країною-агресоркою, на відміну від попереднього комюніке, ухваленого у листопаді 2022 року. Натомість у новій декларації G20 закликають до дотримання принципів міжнародного права, зокрема територіальної цілісності та суверенітету країн, також наголошується на неприпустимості використання ядерної зброї.

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що декларація G20 не відповідає реальності: наприклад, такі фрази як  "війна в Україні" мали б звучати як "війна проти України", а "українська криза" потрібно замінити на "агресивна війна росії проти України".