Німеччина підтримує Україну, яка "під градом бомб рішуче рушила до ЄС", — Бербок у Києві

Голова МЗС Німечини у Києві: "Розширення ЄС є необхідним геополітичним наслідком війни росії"

Голова Міністерства закордонних справ Німеччини Аннелена Бербок з неоголошеним візитом прибула до Києва вранці, 11 вересня.

Як повідомляється на сайті МЗС ФРН, це четвертий візит Бербок в Україну відтоді, як понад півтора року тому росія почала агресивну війну.

Зазначається, що Німеччина підтримує Україну на шляху до Європейського Союзу.

"Під градом бомб, і проти російських танків Україна впевнено та рішуче рушила до Європейського Союзу. Також Україна з величезною мужністю та рішучістю боронить свободу всіх нас. Україна стоїть перед нами, і вона може на нас покластися. Ми розглядаємо розширення ЄС як необхідний геополітичний наслідок війни росії. І ми надаємо рішучу підтримку Україні на її шляху до Європейського Союзу", - сказала Бербок у Києві.

У центрі уваги її візиту будуть заходи щодо забезпечення постачання електроенергії для населення України, особливо в наступну зиму, зважаючи на минулорічні російські обстріли. "Тут партнером є Німеччина, яка наприкінці 2022 року зробила найбільший внесок у Фонд енергетичної підтримки України – 130 мільйонів євро", - йдеться у повідомленні МЗС.

У ньому також наголошують, що Німеччина та Україна хочуть ще тісніше співпрацювати в майбутньому: щодо переходу на відновлювані джерела енергії, поступової відмови від вугілля, стабільних електромереж та енергоефективного життя.

"Під час візиту також буде обговорено питання про доцільність будівництва вітроенергетичних електроустановок у Чорнобильській зоні відчуження. Територія, яка була відзначена ядерною аварією майже сорок років тому, таким чином може стати символом чистої та кліматично сприятливої ​​енергії для Києва з зеленою електроенергією в розпал російської агресорської війни проти України.

Бербок також зустрічається з жінками та чоловіками, захопленими на окупованих територіях, які були невинно депортовані до російських таборів.

Нагадаємо, міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер, 14 серпня, перебував з робочим візитом у Києві. Він заявив, що співпрацюватиме зі своїм українським колегою для підтримки економіки України.

Також повідомлялося, що Німеччина до кінця 2023 року передасть Збройним силам України безпілотний комплекс Luna NG для ведення повітряної розвідки.