ГУР оприлюднило унікальну операцію з повернення "Вишок Бойка": "Це ляпас по морді рф" (ВІДЕО)

Розвідка України оприлюднила подробиці унікальної операції з повернення "Вишок Бойка"

Україна повернула під контроль "Вишки Бойка" — це бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі.

Про це повідомляє ГУР.

Зазначається, що "унікальну операцію зі встановлення контролю над "Вишками Бойка" провели підрозділи ГУР МО України", зокрема під контроль були повернуті бурові платформи "Петро Годовалець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" і СПБУ "Сиваш".

Розвідники, які брали участь в операції, кажуть, що повернення "вишок" - це "ляпас по морді рф".

"Під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС "Неву", що може відстежувати рух суден у Чорному морі", - йдеться у повідомленні.

ГУР зазначає, що під час однієї з фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30. Внаслідок бою російський літак отримав ураження і змушений був відступити. 

Довідка: бурові газо- та нафтовидобувні платформи, відомі у ЗМІ як "Вишки Бойка", росія окупувала у 2015 році, а з початком повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях, зокрема, як вертолітні майданчики і для розміщення засобів РЛС.

Нагадаємо, плавучі вишки закупили у 2011 році за часів перебування на посаді міністра енергетики України проросійського політика Юрія Бойка. Ця закупівля спричинила суспільний резонанс через можливе порушення законів та привласнення державних коштів у особливо великих розмірах.

18 червня 2014 року Генпрокуратура оголосила про початок досудового розслідування за фактом заволодіння невстановленими особами державних коштів на $400 млн під виглядом закупівлі вишок. Правопорушення кваліфікували за ч.5 ст.191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах чи організованою групою) ККУ.

У 2015 році Бойко проходив у справі як свідок. 19 липня 2015 року стало відомо, що МВС порушило ще одну кримінальну справу щодо розкрадання грошей на $60 млн при закупівлі у березні 2011 року буксирів для транспортування бурових вишок. Подробиці розслідування і наслідки обох справ невідомі.