Обстеження зруйнованого майна за допомогою супутникових знімків: у ЛОВА назвали дату початку процедури

Обстеження зруйнованого майна за допомогою супутникових знімків: у ЛОВА назвали дату початку процедури

Знищення внаслідок російських обстрілів майна мешканців Луганської області можна буде зафіксувати за допомогою космічної зйомки.

Про це йшлося на засіданні Конгресу регіональних та місцевих рад при Президентові України від Луганської області, передає кореспондент "Сєвєродонецьк онлайн".

Як повідомив директор Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності Луганської ОВА Ігор Куденко, на сьогодні держава вирішила питання з надання компенсації власникам нерухомого майна, яке було пошкоджене або знищене. Однак зараз таку компенсацію не можуть отримувати власники майна, яке знаходиться на окупованих територіях або там, де відбуваються активні бойові дії. Водночас можливість отримання компенсації за таке майно  передбачає Закон України №2923, прийнятий Верховною Радою 23 лютого 2023 року. Цим же законом  Кабінету міністрів доручено забезпечити визначення особливостей обстеження пошкоджених та знищених об'єктів нерухомого майна, які знаходяться на території територіальних громад,  розташованих у районі проведення бойових дій або перебувають у тимчасовій окупації.

“На сьогодні більша частина Луганської області знаходиться під окупацією, а деокуповані населені пункти перебувають у зоні постійних бойових дій, що унеможливлює роботу комісій з обстеження пошкоджень та руйнувань, як це визначено 473-ою Постановою КМУ. Водночас до інших регіонів України перемістилося та зареєструвалося за новим фактичним місцем проживання майже 190 тисяч внутрішньо переміщених осіб з Луганщини. Це – понад 150 тисяч сімей, які потребують особливої уваги від держави, перш за все, у забезпеченні гуманітарних потреб, однією з яких є потреба у житлі”, – розповів він.

Мешканці Луганщини до державного реєстру пошкодженого та зруйнованого майна подали майже 41 тисячу інформаційних повідомлень про те, що їхнє житло зазнало руйнувань різного ступеню. За словами Куденка, з 41 тисячі таких повідомлень в 11 тисячах зазначено, що їхнє майно знищено повністю. У більше ніж 16 тисячах вказано, що майно не придатне до експлуатації.

“Таким чином навіть після деокупації території області значна частина наших громадян, які зараз зареєстровані ВПО, не зможе повернутися до своїх домівок та почати роботи з відновлення регіону, тому що вони не будуть мати житло”, – сказав директор департаменту.

При цьому він вважає, що громадяни, які евакуювалися з тимчасово окупованих територій та з зони активних бойових дій, вже сьогодні потребують підтримки від держави на рівні з іншими громадянами України, які знаходяться на вільних від російської окупації територіях. Які завдяки прийнятому законодавству вже сьогодні мають можливість отримати компенсацію за знищене або пошкоджене майно.

Фіксація руйнувань

“Звичайно, об’єктивність інформації про пошкоджене майно, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях або у зоні активних бойових дій, потребує перевірки. Яка може бути здійснена за допомогою методів дистанційної фіксації руйнувань та пошкоджень об’єктів нерухомого майна”, – повідомив Куденко.

Він також розповів, що Луганська ОВА на профільних нарадах за участі представників КМУ неодноразово озвучувала це питання. У тому числі  - про погодження проєкту постанови щодо надання можливості обстеження знищених об’єктів нерухомого майна, які розташовані в районі проведення активних бойових дій або перебувають на тимчасово окупованих територіях. Із застосуванням інформаційних продуктів дистанційного зондування землі, зокрема -  космічної зйомки, аерофотозйомки та інших.

“У липні поточного року Мінінфраструктури розробило й направляло нам на погодження проєкт постанови КМУ, який мав регулювати це питання. Однак, по теперішній час цей порядок не був затверджений. Тому, зважаючи на важливість цього питання для наших громадян, його соціальну та економічну вагу, користуючись нагодою, звертаюся до присутніх на конгресі представників центральних органів виконавчої влади з проханням прискорити затвердження проєкту постанови КМУ, яким врегульовується питання проведення обстеження об’єктів знищеного нерухомого майна”, – підсумував він.

За словами першого заступника голови Луганської ОВА Олексія Смирнова, цей порядок погоджений вже усіма міністерствами та знаходиться на розгляді КМУ.

“Він буде прийнятий саме в тій редакції, яку ми погодили. Тому, я думаю, що запустити процедуру дистанційного обстеження можливо буде вже з листопада цього року”, – підкреслив Смирнов.
 

Водночас керівник ЛОВА Артем Лисогор зазначив, що у програмі є чітке розподілення: пошкоджене та втрачене майно.

“Тобто якщо це будинки повністю знищені, то зараз опрацьовується постанова. Ми додавали свої пропозиції у тому, що по зруйнованому майну можна було використовувати не тільки комісійно, те, що визначено. Що комісія має вийти, подивитися, що будинок знищений. Тоді виноситься акт і людина набуває права на отримання відшкодування. Але ми на даний момент, у зв’язку з тим, що територія майже повністю окупована (на 95%), ми не можемо туди вийти комісією. Однак, якщо це майно зруйноване, будинок мається на увазі, то ми можемо й супутниковими знімками, якщо вони акредитовані, провести цю комісію. І зараз якраз ці пропозиції, які ми запропонували Кабміну, – внести зміни, наскільки ми знаємо, вони вже були розглянуті й зараз ми очікуємо лише підтвердження для того, щоб почала діяти комісія щодо відшкодування якраз втраченого майна”, – пояснив він.

Однак, за словами Лисогора, є інше питання з пошкодженим майном: “Тут зрозуміло, що не зможе жодна комісія без виходу на місце прийняти таке рішення. Тому що, навіть, якщо використати ті знімки, то так не вийде. Квартира може бути цілою на вигляд, а по факту внаслідок бомбардування чи пожежі вона може бути повністю знищена усередині. Тому у цьому є проблематика. Про пошкоджене майно зможе йти мова тільки після деокупації наших територій”.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що станом на 11 вересня громадяни Луганської області подали 40 623 інформаційних повідомлень (ІП) про пошкоджене/знищене нерухоме майно.