Washington Post описав, як виглядала би війна, якби її вели США замість України

Washington Post описав, як виглядала би війна, якби її вели США замість України

Війна в Україні — найбільший конфлікт у Європі з 1945 року — демонструє дивовижне поєднання старих і нових технологій і тактик. Але важливо не перебільшувати вплив передових технологій. Якби війну вели США, а не Україна, вона б виглядала по-іншому.

Про це пише Washington Post.

Видання зазначає, що, наприклад, артилерійські дуелі, мінні поля та траншейна війна – це прямі події Першої світової війни, але більша частина вогню української артилерії зараз посилена безпілотниками та коригується на планшетних комп’ютерах, підключених через супутник до Інтернету.

WP пише, що військові в усьому світі уважно стежать за бойовими діями, щоб отримати уявлення про війну 21-го століття, знаючи, що вони спостерігають за пробним запуском технологій, які стануть більш поширеними та важливими в майбутніх конфліктах.

"Ми ретельно вивчаємо не лише Україну, але й Індійсько-Тихоокеанський регіон, а також те, що відбувається з такими технологіями, як штучний інтелект і машинне навчання", — сказав генерал США Джеймс Е. Рейні, командувач армійського "командування майбутнього". "Ключ у тому, щоб зрозуміти, що не зміниться, що зміниться фундаментально, і як застосувати ці ідеї".

Але видання зазначає, що важливо не перебільшувати вплив передових технологій, оскільки значна частина війни в Україні залишається низькотехнологічною та старомодною.

Зокрема, багато передових технологій, таких як штучний інтелект, гіперзвук і кібервійна, майже не вплинули, а пілотовані літальні апарати не відіграють великої ролі — частково через потужність протиповітряної оборони з обох сторін.

"Війна виглядала б зовсім по-іншому, якби її вели Сполучені Штати, а не Україна: американська авіація спочатку намагалася б "придушити" російську протиповітряну оборону, а потім, припустивши успіх, завдавала б ударів по російських військах з повітря, як це було зі Збройними силами Іраку в 1991 і 2003 роках. Україні для цього бракує сучасних літаків. Планується поставка F-16, але невидимі F-35 наступного покоління, які знадобляться для знищення найсучасніших російських систем протиповітряної оборони, залишаться поза увагою. Тому Україні доводиться робити ставку на дрони", - йдеться у статті.

Крім того, зазначається, що незалежно від того, наскільки поширеними стали безпілотники, людський фактор залишатиметься центральним у війні.

"Обидві сторони в Україні мають безпілотники; питання в тому, яка сторона може використовувати їх ефективніше. Сама по собі технологія рідко дає тривалу перевагу. Важливим є те, наскільки успішно військові створюють стратегії, навчають і бюрократичні структури для використання найсучасніших систем зброї — будь то гвинтівки та залізниці в позаминулому столітті, танки та літаки в 1930-х роках або безпілотні літальні апарати та високоточні ракети сьогодні", - підкреслює WP.

Газета констатує, що "попри певні проблеми з власною громіздкою бюрократією радянського зразка, українці показали, що вони дуже адаптивні — насправді саме їхня здатність впроваджувати інновації знизу вгору дозволила їм стримати наступ росії в глухий кут".

"Чи можуть американські військові бути такими ж спритними проти загроз з боку Китаю, Ірану, Північної Кореї, росії та інших супротивників? Українці можуть багато чого навчити західних збройних сил — тому західні аналітики продовжуватимуть уважно вивчати цю лабораторію ведення війни", - підсумовується у статті.

Нагадаємо, американські експерти вважають, що винищувачі F-16 можуть кардинально змінити хід війни в Україні. На їхню думку, навіть ракети великої дальності не мали б такого значення, як посилена авіація.