До Туреччини у 2023 році експортували 160 тонн вугілля з окупованого Донбасу, — Reuters

До Туреччини у 2023 році експортували 160 тонн вугілля з окупованого Донбасу, — Reuters

Згідно з даними російської митниці, цього року до Туреччини, яка є членом НАТО, експортували вугілля на щонайменше 14,3 мільйона доларів, видобуте в анексованих росією регіонах України.

Про це пише Reuters, яке стверджує, що опрацювало дані російської митниці.

"Згідно з даними, з лютого по липень 2023 року близько 160 400 тонн вугілля з анексованих Донецької та Луганської областей східної України прибуло до Туреччини. Три виробники, зазначені в митних даних, підтвердили Reuters, що вони відправляли вугілля з двох регіонів до Туреччини протягом цього періоду", - йдеться у повідомленні агенції.

Зазначається, що міністерство торгівлі та митне управління Туреччини не відповіли на запити щодо коментарів щодо поставок.

"Дані постачальника даних комерційної торгівлі, перевірені Reuters, показали, що вугілля від щонайменше 10 виробників відправлялося до Туреччини в період з лютого по липень. Цифри показали, що Туреччина була найбільшим пунктом експорту вугілля з анексованих регіонів, на яку припадало 95% поставок за цей період", - пише агенція.

Reuters зазначає, що продавці вугілля зареєстровані в росії та на анексованих територіях України, і про це йдеться в базі даних російських компаній Spark інформаційного агентства Інтерфакс.

Водночас агенція зазначає, що дані комерційної торгівлі не дають повної картини того, як експортувалося вугілля. Вони показали, що частина йшла через південне російське портове місто Ростов, а частина — через чорноморський порт Новоросійськ, які мають залізничне сполучення з Донецьком і Луганськом. 

Читайте також: Майбутнє Донбасу: досліджуємо чотири сценарії, з яких тільки один — умовно позитивний