Україна стала основною темою виступу Байдена перед Генеральною Асамблеєю ООН (оновлено)

Україна буде основною темою виступу Байдена перед Генеральною Асамблеєю ООН, — CNN

Президент США Джо Байден планує зробити Україну ключовою темою своєї промови на 78-й Генеральній асамблеї ООН у вівторок, 19 вересня.

Про це повідомляє CNN з посиланням на високопоставлених чиновників Білого дому.

Очікується, що Байден також торкнеться "значних успіхів у зовнішній політиці" свого президентства, зробивши презентацію ролі США у світі напередодні президентської кампанії в США 2024 року. 

Офіційні особи заявили, що під час свого виступу у вівторок Байден намагатиметься збалансувати зобов’язання США щодо України з іншими нагальними глобальними проблемами.

"Коли нас звинувачують у тому, що ми зосереджуємо надто багато уваги на Україні, – сказала представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд, - важливо, щоб США показали, що можуть мати справу як з Україною, так і з рештою світу одночасно".

За словами високопоставленого чиновника, Україна "займе важливе місце" у виступах Байдена, але президент "також обговорить багато інших речей, які стоять на нашому порядку денному, і багато інших питань, у яких ми досягаємо прогресу".

Посадовець додав, що Байден розмовлятиме про "прихильність принципам, які діють зараз у деяких з найсерйозніших світових конфліктів, насамперед в Україні, і про те, що ми збираємося зробити, щоб переконатися, що Статут ООН підтримає та зміцнить коаліцію у світлі жорстокого конфлікту, а також підтвердити нашу відданість правам людини в усьому світі".

Виступ Байдена відбувся ввечері, 19 вересня, і дійсно основною темою була Україна. Байден закликав світову спільноту не йти на поступки росії. І зазначив, що відповідальність за цю війну несе лише росія.

"Тільки росія стоїть на шляху до миру, тому що ціна миру для росії - це капітуляція України, її територія та її діти", - сказав Байден.

"Якщо ми дозволимо розділити Україну, то чи безпечна незалежність будь-якої нації? З повагою пропоную відповісти ні. Ми маємо протистояти цій відкритій агресії сьогодні та стримувати інших потенційних агресорів завтра. Саме тому Сполучені Штати разом з нашими союзниками та партнерами по всьому світу продовжуватимуть підтримувати хоробрий народ України, який захищатиме свій суверенітет, територіальну цілісність і свободу", — додав він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський разом з першою леді Оленою Зеленською прибули у Нью-Йорк, де візьмуть участь у заходах 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

За повідомленням польських ЗМІ Зеленський на полях сесії ООН зустрінеться з президентом Польщі Анджеєм Дудою для обговорення зернової кризи, яка виникла між державами.

Крім того, вперше після повномасштабного вторгнення рф Зеленський зустрінеться з міністром закордонних справ росії Сєргєм Лавровим під час засідання Ради безпеки ООН.

Bloomberg пише, що Зеленський також зустрінеться планує зустрітися з бразильським колегою Луїсом Інасіо Лулою да Сілвою в Нью-Йорку, щоб заручитися підтримкою лідера, який досі не вибирав сторону у війні. 

Байден проведе зустріч із Зеленським у Білому домі в четвер перед тим, як Зеленський зустрінеться з членами Конгресу США на Капітолійському пагорбі.