"Справа Залужного": BBC дізналася подробиці розслідування про здачу рф півдня України

"Справа Залужного": BBC дізналася подробиці розслідування про здачу рф півдня України

У справі про здачу армії рф півдня України у лютому 2022 року допитали вище військове керівництво, включно з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, з яким була бесіда. У вузьких політичних колах справу про окупацію півдня вже називають "справою Залужного".

Про це йдеться у розслідуванні BBC Україна.

Видання нагадує, що справу про неналежну оборону Херсонської області, що призвело до її швидкої окупації, ДБР відкрило 11 квітня 2022 року. У березні 2023 року ДБР у відповідь на запит ВВС Україна відповіло, що справу розслідують за частиною 1-ї статті 111 та частиною 3-ї статті 425 Кримінального кодексу – державна зрада та недбале ставлення до військової служби.

Мова йде про неналежну організацію мінування мостів і дамб для подальшого підриву, щоб стримати наступ росії вглиб материкової України.

"Це своєю чергою призвело до тяжких наслідків, пов'язаних із тимчасовою окупацією територій Херсонської та Запорізької областей, загибеллю українських захисників і мирних мешканців, знищенням ворогом інфраструктури цих регіонів", - пояснило ВВС джерело у слідстві.

Спочатку у публічному просторі "здачу Півдня" пов’язували зі зрадниками у спецслужбі – з колишнім начальником ГУ СБУ в Криму Олегом Кулінічем (нібито саме він передав росіянам всі дані про дислокацію військ та інфраструктуру місцевості), а також з ексочільником управління СБУ в Херсонській області Сергієм Криворучком. Олега Кулініча затримали в Києві у липні 2022 року. Слідчі заявили, що встановили факти його співпраці з представниками російських спецслужб, одразу арештували та відправили до СІЗО. 17 жовтня почнеться суд в його справі. Криворучка позбавили генеральського звання у 2022 році, а от кримінальних проваджень щодо нього, за даними ЗМІ, досі немає.

BBC Україна провело розслідування і стверджує, що Кулініч не фігурує у справі про окупацію Півдня, як і інші працівники СБУ. "Виявилося, що по цій справі проходять виключно військові ЗСУ", - пише видання.

За даними ВВС, підозри у цій справі ще нікому не оголосили, "але цілком імовірно, що це може відбутися вже найближчим часом. Справа розслідується вже півтора року, по ній досі допитують свідків. І зовсім не простих", - йдеться у розслідуванні.

З надійних джерел BBC стало відомо, що слідчі вже допитали цілий список генералів та представників військового командування. Серед них – командувач сил оборони Сергій Наєв, колишні командувачі угрупування військ "Південь", зокрема генерали Андрій Ковальчук та Андрій Соколов, а також командири інших військових формувань, що входять до складу цього угруповання.

Свідчення також дав генерал, ексначальник Генштабу Віктор Муженко. Він зранку 24 лютого 2022 року приєднався до вищого військового командування та допомагав ухвалювати рішення у штабі.

За даними BBC, також допитали ще одного колишнього начальника Генштабу, генерала Руслана Хомчака. Дали свідчення і колишні керівники Херсонщини, в тому числі ексголова Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута, якого 16 вересня знайшли мертвим у Києві.

Також кілька джерел BBC стверджують, що в рамках розслідування цієї справи слідчі приходили на бесіду до Валерія Залужного. За даними ВВС, процесуального статусу у цій справі в головнокомандувача ще немає, так само як не було і офіційного виклику на допит. Але не виключено, що такий статус з’явиться згодом.

"З огляду на такий можливий розвиток подій, у вузьких політичних колах справу про окупацію півдня вже називають "справою Залужного", - йдеться у статті.

BBC написало запит в ДБР, аби з’ясувати, чи фігурує Залужний в цьому розслідуванні, але там відмовились надати цю інформацію. Так само відмовились і в СБУ, представники якої беруть участь у спільній слідчій групі в цьому провадженні. У спецслужбі вказали, що основним слідчим органом у цій справі є ДБР, тож всі питання - до бюро.

"Військові, з якими ми поспілкувались, стверджують, що силами і засобами, які тоді були, стримати російський наступ на Півдні не було шансів", - пише видання.

"Готуватися треба було до війни, збільшувати кількість бригад, створювати завчасно і тренувати ТРО, розвивати ВПК, озброювати армію", - каже в розмові з BBC представник Генштабу.

Ключовим питанням з боку військових, з якими поспілкувалося BBC про цю справу, є те, чи здатні цивільні слідчі ДБР розслідувати такі справи.

"Адже часто в них немає військового досвіду, вони можуть не мати належної експертизи, особливо в питанні ведення війни та ухвалення військових рішень. До того ж за словами військових, є сумніви в неупередженості цього розслідування, адже в публічній площині ДБР часто пов’язують з Офісом президента", - йдеться у статті.

BBC нагадує, що у багатьох країнах НАТО такі справи розслідують слідчі військової поліції, але в Україні за 9 років війни так і не створили подібний орган.

Нагадаємо, у серпні німецький журнал Spiegel опублікував статтю про підрив "Північного потоку". У неї йдеться, що нібито керував операцією Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. В уряді ФРН заявили, що не хочуть "втручатися у будь-які спекуляції". " Федеральний уряд не надає жодної інформації про всю ситуацію, поки це розслідування триває", - сказали в уряді Німеччини.