Столтенберг приїхав у Київ напередодні очікуваних атак рф на інфраструктуру восени і взимку

Столтенберг приїхав у Київ і пообіцяв докласти зусиль для постачання додаткових систем ППО Україні

Президент Володимир Зеленський розраховує на допомогу держав-членів НАТО у постачанні додаткових системи протиповітряної оборони для закриття українського неба від російських атак на критичну інфраструктуру.

Про це він сказав під час спільної пресконференції з генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенбергом у Києві, повідомляє Укрінформ.

"Окремо обговорили ситуацію з очікуваними атаками росії на критичну інфраструктуру України й у цьому зв’язку обговорили можливість постачання додаткових систем ППО державами-членами. Генеральний секретар погодився докласти своїх зусиль для допомоги, для підтримки нас у цьому питанні, для мобілізації держав-членів Альянсу", - сказав Зеленський.

Також Зеленський розповів про масовані атаки росіян території України дронами-камікадзе та наголосив на необхідності допомоги від партнерів для захисту від російського терору.

Reuters пише, що Столтенберг заявив, що українські сили "поступово завойовують позиції" у своєму контрнаступі проти російських сил.

Виступаючи на спільній пресконференції із Зеленським, Столтенберг також заявив, що російські війська воюють за "імперську маячню" Москви.

Столтенберг оголосив, що зараз НАТО має всеосяжні рамкові контракти зі збройовими компаніями на суму 2,4 мільярда євро (2,53 мільярда доларів) на ключові боєприпаси, включаючи тверді замовлення на 1 мільярд євро.

Він сказав, що такі контракти дозволять членам НАТО поповнити свої вичерпані запаси, а також продовжать забезпечувати Україну боєприпасами, ключовим фактором у війні.

Столтенберг також засудив російські удари біля кордону України з членом НАТО Румунією. Він сказав, що немає жодних доказів, що такі удари були навмисним нападом на Румунію, але назвав їх "безрозсудними" та "дестабілізуючими".

Нагадаємо, у Київ сьогодні, 28 вересня, прибули міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс і міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

Також нагадаємо, що посолка США при НАТО Джуліан Сміт повідомила, що країни НАТО збільшать виробництво боєприпасів як для України, так і для країн-членів НАТО, які передали значну частку своїх озброєнь Україні.