“Як ми будемо їх відновлювати й чи будемо - питання болюче”, - Шуляк про зруйновані східні міста  

“Як ми будемо їх відновлювати й чи будемо - питання болюче”, - Шуляк про зруйновані східні міста  

Для зруйнованих міст Донбасу, створених навколо промислових комплексів, відбудова буде залежати від перезапуску цих підприємств.

Про це в коментарі Новини.LIVE заявила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Серед “майже повністю зруйнованих” міст Донбасу в Луганській області вона назвала Сєвєродонецьк, Попасну, Рубіжне, Щастя та Кремінну.

“Як ми будемо їх відновлювати й чи будемо - питання болюче”, - зауважила Шуляк. 

Вона додала, що на Донбасі підприємства, навколо яких зосереджувалися міста та села, також зруйновані або сильно пошкоджені.

“Немає підприємства - немає тих, хто на ньому працює та обслуговує інфраструктуру прилеглих населених пунктів. Тож для міст, створених навколо промислових комплексів, відбудова буде залежати від перезапуску цих підприємств”, - вважає Шуляк.

На відбудову, на її думку, впливатиме й час, який такі населені пункти перебуватимуть у зоні активних бойових дій або під окупацією: “що більше часу, то менше мешканців бажатимуть повернутися”.

Керівниця комітету ВР не виключила, що після деокупації Сходу України структура регіону значно зміниться, багато малих містечок залишатимуться порожніми.

При цьому представниця парламенту вважає, що відбудова знищених війною населених пунктів, де б вони не знаходились, не може відбуватися виходячи тільки зі статистики руйнувань. Громади мають зробити комплексний аналіз для початку відновлення.

“Тобто наскільки взагалі громада буде спроможною. Найперше потрібно проаналізувати економічну ситуацію... До того ж багато територій заміновано, і на їхнє розмінування можуть піти роки, це теж впливатиме на рішення про відбудову”, - йдеться у коментарі.

Всі результати такого комплексного аналізу, сказала Шуляк, збиратимуть у програму комплексного відновлення, і тільки після цього розпочнеться планування — що, де і в які терміни відновлювати.

Нагадаємо, Лисогор і Гайдай висловилися щодо доцільності відновлення міст та підприємств луганського регіону.