У Палаті представників США може не пройти допомога Україні, — WP назвав умову для цього

У Палаті представників США може не пройти допомога Україні, — WP назвав умову для цього

США мають до кінця листопада схвалити надання допомоги Україні, але існує ймовірність, що законопроєкт по українському питанню взагалі не пройде у Палаті представників Конгресу.

Таку думку у коментарі The Washington Post висловив старший помічник у Конгресі від Республіканської партії

"Якщо адміністрація та прихильники України в Палаті представників і Сенаті не об’єднаються і не проштовхнуть це, цілком можливо, що допомога Україні взагалі не пройде в Палаті представників», — сказав старший помічник у Конгресі від Республіканської партії. "Це буде боротьба, і вона не буде легкою. Але це один із єдиних реалістичних шляхів просування допомоги Україні".

Термін чинності чинного законопроекту про тимчасове державне фінансування оборони України закінчується наприкінці листопада. Це також крайній термін для схвалення допомоги США Україні до того, як буде завдано реальної шкоди здатності Києва продовжувати боротьбу з рф.

"Палата представників відчуватиме тиск, щоб швидко ухвалити законопроект про фінансування Ізраїлю та України, якщо Сенат його надішле. Але це гамбіт високого ризику", - пише WP.

Видання нагадує, що законодавці обговорюють виділення Україні понад 60 мільярдів доларів (достатньо, щоб Київ пережив 2024 рік бойових дій), а також кілька мільярдів доларів на потреби Ізраїлю у війні в Газі.

"Ідея полягає в тому, щоб ухвалити законопроект про спільне фінансування в Сенаті, а потім поставити скептично налаштованим до України республіканцям Палати представників на вибір: схвалити або відхилити обидва", - йдеться у статті.

Ізоляціоністські сили в консервативному русі, які хочуть позбавити коштів на допомогу Україні, вже заперечують. "Ізраїль стоїть перед екзистенційною загрозою. Будь-яке фінансування для України має бути негайно перенаправлено до Ізраїлю", – написав у понеділок сенатор Джош Хоулі (R-Mo.) у соцмережі X, колишній Twitter.

"Менш ніж через 10 хвилин після того, як Хоулі зробив свою заяву, Heritage Foundation, консервативний аналітичний центр, опублікував тему, в якій стверджував, що Конгрес повинен розглянути та проголосувати за фінансування для Ізраїлю та України окремо", - пише WP.

Проте видання зазначає, що Київ не просить про типи зброї, які найбільше знадобляться Ізраїлю в найближчі тижні та місяці. Наприклад, ізраїльські військові терміново потребують більше ракет-перехоплювачів для своєї системи "Залізний купол" (яких Україна не має) і розумних бомб для своїх військово-повітряних сил (в України дуже мало літаків).

WP наголошує, що росія, Іран і ХАМАС працюють разом, щоб вести війну проти демократій і перевернути світовий порядок, на будівництво якого Сполучені Штати та їхні партнери витратили десятиліття. 

"План гри США щодо України та Ізраїлю, по суті, має бути однаковим. Америка має підтримувати країни-партнери, які є жертвами агресії, надавати їм необхідну зброю для боротьби та будувати навколо них дипломатичну коаліцію. Ізоляціоністи Республіканської партії хочуть зробити вигляд, що Сполучені Штати можуть боротися з агресією в одному місці, поступаючись агресії в іншому. Але це дурний і хибний вибір", - підкреслює видання.

Нагадаємо, у вересні президент США Джо Байден просив Конгрес ухвалити виділення додаткових $25 млрд. Додатковий запит включав приблизно 12 мільярдів доларів на ліквідацію наслідків стихійних лих і 13 мільярдів доларів на оборону, включаючи допомогу Україні.

Проте 30 вересня під час голосування за тимчасове фінансування уряду США Палата представників вилучила підтримку України з закону, маючи намір розглянути питання пізніше. Це була вимога радикального крила республіканців- "трампістів" у Палаті представників.

Читайте також: Що буде, якщо США перестануть фінансувати Україну: Bloomberg прогнозує "жорсткий глухий кут і ерозію"