Що буде, якщо США перестануть фінансувати Україну: Bloomberg прогнозує "жорсткий глухий кут і ерозію"

Що буде, якщо США перестануть фінансувати Україну: Bloomberg змоделював три невтішні наслідки

Варіант, коли США не в змозі або просто не бажають надавати значну допомогу Україні не є найвірогіднішим, враховуючи те, що у Вашингтоні залишається двопартійна підтримка допомоги. Але це вірогідний результат.

Про це пише професор, оглядач Bloomberg Хел Брендс, який змоделював наслідки припинення надання допомоги Україні. На його переконання, ці наслідки можна поділити на суто українські і глобальні, але всі вони "жахливі і згубні".

Що відбуватиметься з Україною без підтримки США

По-перше, пише Брендс, істотно зміниться баланс на полі бою. "Україна не здасться просто так: саме її існування поставлено на карту, а її сили воювали надто добре, щоб піддатися орді президента росії володимира путіна. Але враховуючи, наскільки Україна залежить від зброї та боєприпасів, які постачає Пентагон, її ситуація все одно буде жахливою", - зазначається у статті.

"За такого сценарію не чекайте великого наступу у 2024 році: Україні доведеться напружуватися до межі, щоб утримати те, що вона має. Захист також стане складнішим", - йдеться у статті.

По-друге, майбутньої зими Україні не вистачатиме протиповітряної та протиракетної оборони, а росія посилить свої зусилля, щоб заморозити населення, знищивши її енергетичну інфраструктуру. У війні, де артилерія має найбільше значення, недолік цієї спроможності може реально вплинути на лінію фронту 

"Інші країни Заходу намагатимуться компенсувати скорочення допомоги США. Південна Корея, Велика Британія та багато європейських країн уже зробили важливий внесок. Але навіть якщо ці країни можуть надати Україні більше грошей, їм просто не вистачає військових поставок, необхідних Києву, щоб забезпечити це протягом періоду до 2025 року", - зазначає Bloomberg.

"Тоді в кращому випадку відступ США залишить Україну в жорстокому глухому куті на її власній території. У гіршому випадку це спричинить поступову ерозію, яка змусить Київ шукати миру на невигідних умовах", - пише видання.

По-третє, психологічні та дипломатичні наслідки "будуть такими ж згубними".

"Країни ведуть війни та миряться на основі своїх очікувань щодо майбутнього. Якщо Путін дійде до висновку, що в майбутньому він зіткнеться з меншою підтримкою Києва з боку США, його теорія перемоги — що він зрештою може розтрощити Україну, перечекавши її західних прихильників — видаватиметься виправданою. У нього буде ще менше стимулів укласти гідний мир", - зазначає Брендс.

Він пише, що Україна, зі свого боку, зіткнеться з однозначним доказом того, що час не на її боці, а президент Володимир Зеленський зіткнеться з дедалі гострішим вибором: укласти угоду з путіним чи боротися далі, коли баланс ресурсів змінюється на користь росії.

Зменшення підтримки США матиме глобальні наслідки

Брендс радить країнам, які сподіваються, що США боротимуться, щоб захистити їх від китайської агресії, враховувати той факт, що Вашингтон навіть не допоміг Україні захистити себе від набагато слабшої росії.

"Самозвані "реалісти" на Заході можуть стверджувати, що згортання американської підтримки України є благословенням, оскільки це дозволяє Вашингтону мономаніакально зосереджуватися на загрозі для Тайваню... Політично кажучи, дуже важко створити сценарій, за якого США не можуть взяти на себе зобов’язання допомогти Україні пережити справжню війну, а потім якимось чином перемикаються на перевантаження, щоб підготуватися до гіпотетичної війни", - йдеться у статті.

Брендс нагадує, що Байден і лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл розуміють це, тому вони шукають шляхи допомоги Україні. Проукраїнські республіканці в Сенаті, усвідомлюючи, що важке голосування не стане легшим у наступному році, навіть говорять про пошук мегаасигнувань, які мали б протриматися Києву до листопада 2024 року.

"Їхні перспективи на успіх у погіршенні політичного середовища невизначені. Наслідки невдачі в Україні та в усьому світі дуже легко передбачити", - підсумовується у статті.

Читайте також: "Припинення підтримки України прирече регіон на загибель": WP назвав країну, яка може розвалитися