"Припинення підтримки України прирече регіон на загибель": WP назвав країну, яка може розвалитися

Припинення підтримки України прирече регіон на загибель: WP назвав країну, яка може розвалитися

Для Молдови міжнародна підтримка її сусіда України є стрижнем її власної безпеки.  Припинення підтримки України прирече регіон на загибель і створить жахливий прецедент у всьому світі.

Про це пише Washington Post, зазначаючи, що ті, хто хоче вилучити американську допомогу з України, не розуміють руйнівних наслідків, які такий крок матиме для багатьох інших країн — і особливо тих, які перебувають у полі зору володимира путіна. 

Таким є головний меседж міністра закордонних справ Молдови Ніку Попеску, з яким WP робив інтерв’ю в Нью-Йорку минулого тижня на полях засідань Генеральної Асамблеї ООН. "Те, що відбувається в Україні, не залишається в Україні", — сказав Попеску. "Те, що відбувається у Східній Європі, не залишається у Східній Європі. Це має глобальні наслідки".

Він додав, що Москва протягом десятиліть намагалася контролювати Молдову через широке політичне втручання, путін опустився до безпрецедентного рівня, щоб переслідувати та підривати нинішній тамтешній уряд, орієнтований на Захід. "Хоча жодна російська ракета не впала в Молдову, росія все одно веде війну проти країни різними невійськовими способами", - сказав Попеску.

Він розповів, що Москва незаконно спрямовувала гроші в політику Молдови, використовувала енергію для примусу, намагалася організувати державний переворот, поширювала величезну кількість дезінформації, вчиняла фальсифікації з бомбами, запускала нескінченні кібератаки та тренувала фальшивих протестувальників для нападу на поліцію та державні установи.

"Примітно, що з огляду на цей натиск Молдова відносно стабільна. Але витрати на пом’якшення наслідків війни в Україні та відсіч втручання Москви змусили Молдову відволікати ресурси, призначені для інфраструктури, інвестицій та розвитку, сказав міністр закордонних справ", - зазначає WP.

Водночас Молдова не просить американських платників податків надіслати їй гроші, оскільки вже отримала зобов’язання щодо близько $300 млн допомоги. "Натомість молдовські лідери закликають Сполучені Штати не скорочувати суттєво свою економічну та гуманітарну допомогу Україні, як це обіцяють зробити все більше членів Конгресу від Республіканської партії", - зазначається у статті.

"Кожна допомога, надана Україні, військова, економічна, фінансова, енергетична, також є інвестицією в безпеку, мир і стабільність Молдови", – сказав Попеску. "Молдова мирна, завдяки здатності України протистояти російській армії та тримати російську армію подалі від наших кордонів".

Іншими словами, якщо деяким республіканцям вдасться різко скоротити допомогу США Україні, крихка ситуація в Молдові може впасти, а натхнене Москвою насильство може поширитися. Попеску також стверджує, що відмова від України надихне агресорів в інших регіонах атакувати своїх менших, слабших демократичних сусідів.

"Саме тому те, що відбувається в Україні, вже має і матиме величезні прямі наслідки та наслідки для глобальної присутності США, глобального впливу США, довіри до США не лише в Східній Європі, але й в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні", - сказав він.

Попеску сказав, що американські та європейські лідери повинні готуватися до більш тривалої війни, починаючи зараз, а не пізніше, щоб вжити таких заходів, як збільшення військової виробничої потужності, перенаправлення ланцюгів постачання продовольства та створення нової енергетичної стійкості.

"На жаль, ймовірний кінець цієї війни не за горами", — сказав він. "Але в українців є ця дивовижна і величезна здатність протистояти. Вони не здадуться. Але чим більшу підтримку вони матимуть, тим більша ймовірність того, що тривалість цієї війни буде коротшою".

Нагадаємо, у казні Пентагону залишилося $5,2 млрд на зброю та іншу безпекову допомогу для України після того, як Конгрес відмовився включити додаткові кошти в закон про оборонний бюджет США.