У казні Пентагону грошей на допомогу Україні залишилося приблизно на півроку, — WSJ

У казні Пентагону грошей на допомогу Україні залишилося на півроку, — WSJ

У казні Пентагону залишилося $5,2 млрд на зброю та іншу безпекову допомогу для України після того, як Конгрес відмовився включити додаткові кошти в закон про оборонний бюджет США.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела у Пентагоні і зазначаючи, що цих коштів вистачить приблизно на півроку.

Також наголошується, що $5,2 млрд приблизно еквівалентні вартості зброї, яку  Білий дім надіслав в Україну протягом останніх шести місяців.

"Це приблизно 12% від загальної допомоги у сфері безпеки в розмірі 43,9 мільярда доларів США, яку США надіслали в Україну після вторгнення росії у лютому 2022 року", - йдеться у статті.

Видання нагадує, що вищезазначені $5,2 млрд з'явилися у бюджеті Пентагону після того, як у травні чиновники виявили помилку в бухгалтерському обліку. Помилка виникла через невідповідність в оцінці Пентагоном озброєння, що поставляється.

Бюджет програми "Ініціатива сприяння безпеці в Україні (USAI)" вичерпаний, пише WSJ. Це програма фінансування Міністерства оборони США для підвищення спроможности України ефективніше захищатися від російської агресії шляхом подальшого навчання її Збройних сил, обладнання та консультативних ініціатив. 

Зазначається, що Пентагон ще має близько $1,6 млрд, які він використовує для поповнення власних запасів зброї після надання допомоги Україні.

Нагадаємо, палата представників Конгресу США у четвер, 28 вересня, пізно ввечері проголосувала за виділення $300 млн на підтримку України. Але допомогу Києву вилучили із загального оборонного бюджетного законопроєкту США. Йдеться про радикальне крило Республіканської партії, яке домоглося виключення з тимчасового кошторису статті про безпекову допомогу нашій державі на понад $6 млрд.

Посол України у США Оксана Макарова наголошувала, що наразі тимчасова бюджетна резолюція в США ухвалена тільки на 45 днів. Конгрес та Адміністрація подбали про те, щоб кошти попереднього бюджету для програм допомоги Україні були перехідними. Уряд США працюватиме тому нічого не загрожує поставкам зброї і обладнання, які ухвалені раніше: 1.6 млрд дол на оборонну допомогу і 1.23 млрд дол прямої бюджетної допомоги, а також значні суми на енергетичні та інші програми.

Читайте також: Данілов про виключення допомоги Україні у США: "Темрява може швидко поглинути багато країн"