Данілов про виключення допомоги Україні у США: "Темрява може швидко поглинути багато країн"

Данілов про виключення допомоги Україні: "США мають дати відповідь, чи повинен хаос панувати у всьому світі"

Секретар РНБО Олексій Данілов висловив занепокоєння у зв’язку з діями Конгресу США щодо виключення допомоги Україні в рамках угоди щодо збереження роботи федерального уряду.

Про це він сказав в інтерв’ю CNN

Данілов сказав: "Нам потрібно побачити, чи несуть Сполучені Штати відповідальність за демократію у світі, чи залишаються вони країною, яка підтримує демократію, чи це країна, яка буде стояти осторонь і спостерігати, як авторитарні держави захоплюють все більше і більше території".

Він додав: "Якщо Сполучені Штати є оплотом демократії у світі, то відповідь має бути зрозумілою для всіх. Якщо Сполучені Штати вважають, що вони повинні відійти від цього, що хаос повинен панувати у всьому світі, що авторитарні держави повинні захоплювати все більше і більше території, тоді Сполучені Штати також повинні дати таку відповідь".

Говорячи про дискусію кандидатів у президенти від Республіканської партії щодо обсягу допомоги Україні, Данілов сказав: "Ми знаємо, що в США почався політичний процес, виборчий процес. Ми жодним чином не втручаємося в цей процес, але ми б дуже хотіли, щоб це не вплинуло на розвиток демократії у світі".

"Ще раз підкреслюю, що для путіна, і не тільки для нього, але для всіх автократичних режимів, було б великою радістю, якби США відмовилися від допомоги, яку вони надають нашій країні", - сказав він.

Данілов вважає, що світ стоїть на роздоріжжі. "Темрява може швидко поглинути багато країн... Американському народу потрібно вибрати — або сторону світла, або підготуватися до дуже несподіваних подій, які можуть статися".

Але Данілов додав, що він впевнений, "американський народ на боці світла. Включно з вашими членами Конгресу, вони займаються цією проблемою".

"Щодо припинення підтримки США, ми більш ніж впевнені, що цього не станеться", - додав він.

Що стосується ситуації на полі бою, Данілов сказав CNN, що зимові місяці не вплинуть на стратегічні цілі України. За його словами, країні все ще потрібно більше "систем протиповітряної оборони для захисту нашої інфраструктури... Якщо ми говоримо про захист об'єктів критичної інфраструктури, то це об'єкти енергетики, водопостачання, паливно-енергетичного комплексу".

Про переговори про припинення війни, Данілов сказав, що росіянам не можна довіряти. "Це люди, які ні з ким не можуть домовитися. Вони сьогодні з вами домовляться, а завтра ці домовленості не виконають".

Нагадаємо, палата представників Конгресу США у четвер, 28 вересня, пізно ввечері проголосувала за виділення $300 млн на підтримку України. Але допомогу Києву вилучили із загального оборонного бюджетного законопроєкту США. Йдеться про радикальне крило Республіканської партії, яке домоглося виключення з тимчасового кошторису статті про безпекову допомогу нашій державі на понад $6 млрд.

Посол України у США Оксана Макарова наголошувала, що наразі тимчасова бюджетна резолюція в США ухвалена тільки на 45 днів. Конгрес та Адміністрація подбали про те, щоб кошти попереднього бюджету для програм допомоги Україні були перехідними. Уряд США працюватиме тому нічого не загрожує поставкам зброї і обладнання, які ухвалені раніше: 1.6 млрд дол на оборонну допомогу і 1.23 млрд дол прямої бюджетної допомоги, а також значні суми на енергетичні та інші програми.