ПАРЄ визнала путіна диктатором і закликала вважати його нелегітимним з березня 2024 року

ПАРЄ визнала путіна диктатором і закликала вважати його нелегітимним з березня 2024 року

Парламентська асамблея ради Європи ухвалила резолюцію, яка визнає президента рф володимира путіна диктатором, а росію — де-факто диктатурою.

Про це повідомив член української делегації в ПАРЄ нардеп Олексій Гончаренко.

"путін визнаний - диктатором, а росія - диктатурою! ПАРЄ закликала всі країни виконати ордер на арешт путіна, який виданий МКС і заарештувати його. Також закликали всі країни, після того, як закінчиться його президентський термін, в березні наступного року, після цього вважати його нелегітимним і зупинити всі контакти з ним. Це рішення прийнято одностайно! Щоб ви розуміли, які настрої в ПАРЄ!", - додав Гончаренко.

Інша членкиня української делегації в ПАРЄ народна депутатка Марія Мезенцева додала, що:

  1. Асамблея підтверджує свою рішучу підтримку створенню спеціального міжнародного кримінального трибуналу за злочин агресії, щоб притягнути до відповідальності російське керівництво, в тому числі путіна, за первинний (найвищий) злочин, що призвів до всіх інших масових військових злочинів та злочини проти людства, а саме розв'язання загарбницької війни проти України.
  2. Асамблея вважає, що міжнародний кримінальний трибунал має розслідувати всі події на території України з лютого 2014 року, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття рейсу MH17. По даті початку агресії є рішення Європейського Суду з прав людини - березень 2014.
  3. Асамблея закликала держави-члени Статуту МКС заарештувати путіна, коли він потрапить під їхню юрисдикцію на підставі ордера на арешт. 

Нагадаємо, вчора ввечері, 12 жовтня, ПАРЄ проголосувала за визнання Голодомору актом геноциду українського народу. ПАРЄ також закликала всі парламенти держав-членів Ради Європи та інші парламенти наслідувати цей приклад.

Раніше комітет ПАРЄ з юридичних питань і прав людини визнав, що російська федерація під час правління володимира путіна стала "де-факто диктатурою". Комітет висловив занепокоєння щодо легітимності та законності поправок до російської Конституції, внесених у липні 2020 року. Ці поправки, зокрема скасування обмежень на президентські терміни, дозволили путіну залишатися на посаді до 2036 року, коли йому виповниться 83 роки.