ПАРЄ назвала росію "де-факто диктатурою" і засумнівалася у легітимності путіна

ПАРЄ назвала росію "де-факто диктатурою" і засумнівалась у легітимності путіна

Комітет ПАРЄ з юридичних питань і прав людини визнав, що російська федерація під час правління володимира путіна стала "де-факто диктатурою".

Про це йдеться на сайті ПАРЄ.

Комітет висловив занепокоєння щодо легітимності та законності поправок до російської Конституції, внесених у липні 2020 року. Ці поправки, зокрема скасування обмежень на президентські терміни, дозволили путіну залишатися на посаді до 2036 року, коли йому виповниться 83 роки.

"Переважна влада президента, яка є результатом надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді, у поєднанні з відсутністю будь-яких систем стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні ЗМІ та активне громадянське суспільство, перетворили російську федерацію на де-факто диктатуру", – заявили парламентарі.

Одноголосно схваливши проект резолюції на основі звіту, підготовленого Пітером Омцігтом (Нідерланди, ЄНП/ХД), комітет нагадав про висновки Венеціанської комісії Ради Європи про те, що "звільнення від обмеження терміну дії для чинного президента порушує як конституцію росії, так і міжнародне право і принципи".

Російська агресія проти України та її наслідки демонструють, що диктатури "становить загрозу міжнародному миру та безпеці, а також територіальній цілісності та політичній незалежності своїх сусідів", як це визначено у статті 2 Статуту ООН.

Також комітет підтвердив свою підтримку майбутнього спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення російського керівництва, включаючи президента путіна, до відповідальності за їхні дії, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття рейсу MH17. 

Нагадаємо, 12 вересня російський диктатор володимир путін заявив, що для того, "щоб був хоч якийсь шанс на переговори, Україні спочатку доведеться скасувати свою самовільну заборону на мирні переговори та пояснити, чого вона хоче".

Раніше умовами переговорів з Україною у Кремлі називали: визнання територіальних реалій, невступ України у НАТО і ЄС, посилення прав російськомовних, роззброєння армії.