Що буде, якщо США припинить фінансування України, чи здатна Німеччина перехопити лідерство: прогноз WP

Що буде, якщо США припинить фінансування України, а Німеччина не перехопить лідерство: прогноз WP

Дедалі більша ймовірність того, що зменшення підтримки України республіканцями поставить під загрозу зброю від США та фінансування Києва. Якщо Вашингтон відвернеться, Європі доведеться заповнити прогалину лідерства. Особливо це стосується Німеччини.

Про це пише Washington Post і аналізує, чи здатна Німеччина стати лідером замість США, чи вона ухилиться від цієї ролі

Видання нагадує, що Берлін, який має найсильнішу після Сполучених Штатів економіку на Заході, став другим за величиною постачальником зброї для України. У серпні Німеччина оголосила про плани щорічної військової допомоги Україні в розмірі 5,3 мільярда доларів до 2027 року, що є значним порятунком.

"Але Німеччина також не змогла лідирувати в ключових моментах, що свідчить про те, що її страх перед Москвою переважує її рішучість допомогти Україні відкинути російські сили. Канцлер Олаф Шольц продовжував виступати проти шляху до членства України в НАТО, попри те, що багато європейських країн, включаючи Францію, підтримали це", - пише WP.

Крім того, минулої зими Шольц не хотів надати Києву найсучасніші бойові танки, поки президент США Джо Байден не зробив це першим.

"Тепер, очевидно повторюючи, він відмовляється надсилати крилаті ракети Taurus німецького виробництва — хоча британці та французи відправили свої власні версії. Німеччина має близько 600 ракет Taurus. Жодна звичайна зброя не може змінити ситуацію, але Taurus забезпечить українським силам потужну вогневу міць. На відміну від британських і французьких ракет, які можуть пробивати отвори у великих цілях, боєголовка Taurus може зруйнувати Керченський міст, що з’єднує росію і Крим", - зазначає видання.

WP констатує, що найтривожніше те, що загальна підтримка Німеччиною допомоги Україні є хиткішою, ніж в інших великих європейських країнах.

"Це свідчить про те, що обережність Шольца відображає загальну думку. Але це також означає, що безбарвний канцлер, чий уряд непопулярний, намагався згуртувати німецьку громадськість до справи, яка, на його думку, є критичною — захист демократичної нації від неоімперської мрії путіна", - йдеться у статті.

"Якщо з’єднати крапки, то все вказує на те, що країна переживає не кращий етап", — сказав Мартін Квенцез з Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів.

"У мирний час американці могли знизати плечима на боротьбу Німеччини. Зараз у них немає такої розкоші. Власна обіцянка Байдена забезпечити виживання України — "стільки, скільки буде потрібно» — з кожним днем ​​виглядає дедалі хиткішою, оскільки підтримка Києва від Республіканської партії падає в Палаті представників. Європі не вистачає військово-промислової потужності та ряду передового озброєння, щоб заповнити прогалину, якщо підтримка України з боку США вичерпається. Проте сильна Європа — об’єднана, впевнена, економічно життєрадісна — може ймовірно забезпечити той мінімум, який потрібен Києву, щоб стійко стояти", - запевняє WP.

Видання наголошує, що "тривале падіння Німеччини є червоною тривогою". "Без міцного німецького лідерства, в ідеалі, спільного з французами, Європа є хиткою структурою. Додайте до цього відволікання та невдалу роботу Вашингтона, і перспективи України стають темнішими", - зазначається у статті. 

Нагадаємо, WP вже писав, що якщо Дональд Трамп поверне собі Білий дім і посаду президента, є явна загроза, що він перекриє фінансову і воєнну допомогу США Україні. А країни Європи не зможуть "перекрити цю нестачу".

Bloomberg наголошує, що європейським лідерам потрібно виробити добре зрозумілий багаторічний план перемоги над вторгненням росії в Україну, який має виходити за рамки риторики "допомагатимемо скільки потрібно".