Якщо Трамп перекриє допомогу Україні, її шанси на виживання різко впадуть, ЄС не замінить США, — WP

Якщо Трамп перекриє допомогу Україні, її шанси на виживання різко впадуть, ЄС не замінить США, — WP

Якщо Дональд Трамп поверне собі Білий дім і посаду президента, є явна загроза, що він перекриє фінансову і воєнну допомогу США Україні. А країни Європи не зможуть "перекрити цю нестачу".

Про це йдеться у статті члена редакційної колегії The Washington Post Лі Хокстадера.

Він нагадує, що адміністрація Байдена виділила приблизно 75 мільярдів доларів допомоги Україні за 18 місяців після повномасштабного вторгнення росії —  це не рахуючи нещодавнього запиту адміністрації на додатковий 21 мільярд доларів. Ця сума швидко наближається до більш ніж половини всієї допомоги США Ізраїлю з моменту його заснування в 1948 році.

"Європа спільно також взяла на себе багато, щоб допомогти українцям вижити, боротися та запобігти фінансовому колапсу. Але активізація зусиль континенту не повинна затьмарювати той факт, що перспективи України на виживання різко впадуть без продовження постачання американської зброї, фінансової підтримки та політичного лідерства. У найближчому майбутньому було б фантазією уявити, що Європа могла б перекрити цю нестачу, якби Вашингтон скоротив свою підтримку", - йдеться у статті.

Автор зазначає, що нестача американської допомоги може відбутися через те, що Дональд Трамп може повернути собі Білий дім.

"Коли Трамп каже, що він припинить війну за "24 години" у разі переобрання, ніхто в Європі не сумнівається у явній загрозі, що він накладе вето на подальшу допомогу Україні — це позиція, яку вже підтримала більшість республіканців", - зазначає Хокстадер.

Він підкреслює, що різке скорочення підтримки України з боку Вашингтона стане серйозним поштовхом для сподівань путіна на відродження імперії, і сигналом того, що Сполучені Штати відвертаються від Європи після більш ніж 75 років американського лідерства. Це поставило б під загрозу життєздатність НАТО, і поставило б під загрозу захист держав НАТО на кордоні з рф.

"Це також може призвести до кровопролиття в Україні через послаблення обороноздатності країни. Попри всі зусилля Європи допомогти Україні, її якісний внесок не зрівнявся з внеском Сполучених Штатів, попри цифри в заголовках. Це не дуже реалістично, що європейці могли б приблизно подвоїти свій внесок, щоб компенсувати припинення фінансування США за сценарієм скорочення Трампа", - підкреслює автор.

Але він відзначає певні відмінності у джерелах і схемах американської і європейської допомоги Україні:

  • Європейська допомога Україні включає великі запаси радянської техніки десятилітньої давності зі східноєвропейських арсеналів — корисна зброя, але вона не є заміною сучасної зброї та боєприпасів США.
  • Європейські обіцянки щодо фінансової підтримки Києва, включно з обіцянкою 55 мільярдів доларів на чотири роки, часто складаються з позик, на відміну від підтримки США, яка є переважно грантовим фінансуванням.

У статті підкреслюється, що довгострокова проблема збільшення європейської допомоги корениться в економічних, промислових і матеріально-технічних проблемах континенту. Фактори обмеження включають:

  • сповільнене зростання у двох найбільших економіках Європи, Німеччині та Великої Британії;
  • анемічні запаси зброї по всьому континенту, які були ще більше виснажені війною;
  • закриті заводи та виробничі лінії, які тільки зараз готуються до виробництва зброї, знадобляться Україні для війни, яка, ймовірно, затягнеться.

Найсерйознішою перешкодою для лідерства в європейській безпеці є політична воля, а точніше її відсутність — дефіцит, який яскраво проявився минулої зими, коли канцлер Олаф Шольц тижнями відкладав дозвіл на створення для України бойових танків Leopard 2 німецького виробництва. Лише коли Байден виступив першим, пообіцявши надіслати виготовлені в США танки Abrams, Шольц "підняв великий палець",- нагадує Хокстадер.

Також він згадав про "глибоку прірву між більшою частиною Західної Європи, яка прагне остаточного зближення з росією, та багатьма східноєвропейськими націями, чиє підкорення радянської доби залишило в них глибоко антиросійські погляди".

Нагадаємо, десятки конгресменів із Палати представників Республіканської партії закликають припинити американську підтримку України на наступний рік попри те, що це фінансування українців створило великі економічні можливості для низки міст США, де будують воєнні заводи.