NYT розповів, скільки ракет ATACMS США передали Україні і яка головна умова

NYT розповів, скільки ракет ATACMS США передали Україні

Сполучені Штати Америки направили близько 20 ракет ATACMS в Україну з умовою не бити по території росії.

Про це повідомляє газета NYT з посиланням на американських чиновників.

Зазначається, що після багатьох повідомлень про те, що було прийнято рішення про постачання цієї зброї, її доставка була здійснена таємно через занепокоєння, що на неї може напасти росія, коли вона буде доставлена ​​в Україну.

"Крім того, Україна хотіла спробувати застати росіян зненацька. Двоє західних чиновників заявили, що Сполучені Штати направили близько 20 ракет в Україну", - пише видання.

NYT зазначає, що поки незрозуміло, яку перевагу матиме ракетна система на полі бою, адже інша зброя, надана Заходом, включаючи танки, забезпечила лише незначну перевагу у війні. До того ж. наголошує газета, версія ракети, надісланої Сполученими Штатами, має обмежений радіус дії.

"Однак офіційні особи заявили, що цього достатньо, щоб досягти майже всіх основних баз, які росія використовувала для підтримки з повітря та постачання своїх військ в Україні. Одна з умов, висунутих українцям, полягає в тому, що ATACMS — армійська тактична ракетна система — не може використовуватися для атак на території росії", - сказав один американський чиновник.

Нагадаємо, у ніч проти 17 жовтня Сили спецоперацій ЗСУ уразили ракетами аеродроми рф в Бердянську та Луганську, знищивши 9 гвинтокрилів, спецтехніку, установку ППО, а втрати у живій силі противника складають десятки загиблими та пораненими.

У російських пабліках одразу написали, що по аеродромах били ракетами ATACMS.

Пізніше президент Володимир Зеленський, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, а також Білий дім підтвердили таємну передачу ATACMS Україні. У Білому домі зазначили, що версія ракет ATACMS, передана ЗСУ, має дальність дії 165 км. Дальність деяких інших версій ATACMS — близько 300 км.

В росії відреагували на таємну передачу Україні від США далекобійних ракет ATACMS, пригрозивши "найсерйознішими" наслідками.