ЄС не зможе виконати зобов'язання і надати Україні 1 млн снарядів до весни, — Bloomberg

ЄС не зможе виконати зобов'язання і надати Україні 1 млн снарядів до весни, — Bloomberg

Зовнішньополітичний підрозділ ЄС, Європейська служба зовнішніх дій цього тижня поінформувала дипломатів ЄС про те, що блок, ймовірно, не досягне мети в 1 мільйон артилерійських боєприпасів для України до березня 2024 року.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на свої джерела.

Відповідно до планів, розроблених на початку цього року, ЄС пообіцяв надати Україні таку кількість артилерійських боєприпасів протягом 12 місяців, спочатку за допомогою наявних запасів, а потім через контракти про спільні закупівлі та збільшення промислових потужностей.

Раніше Bloomberg повідомляв, що ЄС не досягає мети: минуло більше половини цього часу і дотепер зобов'язання виконане близько на 30% мети і, виходячи з обсягу контрактів, підписаних на сьогодні, ризикує не досягти своєї мети.

"Представник Європейської служби зовнішніх дій відмовився коментувати це питання, посилаючись на конфіденційний характер обговорень", - пише видання і зазначає, що деякі країни-члени не бажають розкривати деталі поставок.

"ЄС може попросити їх надати більше інформації про заплановані поставки, щоб мати повну картину", - сказали джерела, які говорили на умовах анонімності. Це питання буде обговорено на зустрічі міністрів оборони ЄС наступного тижня.

Постачання Україні боєприпасів стає ще більш актуальним через те, що росія змогла наростити власне виробництво. Деякі країни-члени відзначили під час зустрічей цього тижня, що поставки, надані Москві Північною Кореєю, ще більше підкреслюють необхідність підвищення ефективності ЄС. Як відомо, Пхеньян відправив до росії понад 1 мільйон снарядів.

Нагадаємо, у Пентагоні зізналися, що пакети військової допомоги для України стають і ставатимуть меншими, оскільки Конгрес досі не ухвалив закон адміністрації президента Джо Байдена про додаткове фінансування України.

Ми використали все наше фінансування USAI (програма Ініціативи сприяння безпеці Україні, - ред.) Таким чином, у нас залишився лише 1 мільярд доларів наявних ресурсів, зазначили у Пентагоні.