Фінляндія розраховує збільшити фінансову підтримку України у 2024 році

Фінляндія розраховує збільшити фінансову підтримку України у 2024 році

Уряд Фінляндії представив парламенту пропозиції щодо доповнення до бюджету на 2024 рік. Презентація містить, зокрема, пропозиції щодо підтримки України.

Про це повідомляється на сайті фінського уряду.

Зокрема парламентарям пропонують збільшити на 95,7 млн ​​євро на 2024–2028 роки максимальну суму дозволених матеріальних закупівель для Сил оборони.

Пропозиція охоплює закупівлі на заміну техніки з 19 збройного пакету, наданого Україні. У зв'язку з цим очікується, що видатки на 2024 рік становитимуть 20,7 мільйонів євро, а максимальна сума дозволу на закупівлю збільшиться до 1,451 мільйона євро.

У зв’язку з підготовкою Фінляндії національного плану реконструкції України визначені фінансові рішення для сприяння участі фінських компаній у відбудові України.

"У зв'язку з цим пропонується цільове збільшення капіталу Finnfund на 25 млн євро для інвестицій і кредитів в Україні. Водночас пропонується уповноважити державу видавати зобов’язання щодо компенсації збитків для покриття 80% вартості інвестицій, що становить максимум 20 мільйонів євро", - зазначають у фінському уряді.

Крім того, пропонується, щоб парламент погодився на те, що Міністерство праці та економіки могло б компенсувати  кредитні втрати від експортних гарантій, наданих для сприяння експорту та інвестицій в Україну до 50 млн євро. 

Нагадаємо, Фінляндія готується взяти участь у процесі відбудови України після війни та розробляє національний план з відбудови у співпраці з приватним сектором. Перша частина плану буде опублікована до кінця цього року.