У США суд зробив перший крок до заборони Трампу балотуватися у президенти

У США суд зробив перший крок до заборони Трампу балотуватися у президенти

Верховний суд Колорадо виніс рішення проте, що колишній президент США Дональд Трамп за конституцією не має права балотуватися у 2024 році. Рішення усуває Трампа з первинного голосування Республіканської партії у Колорадо, яке заплановано на початок березня.

Про це пише CNN.

Суд скористувався 14 поправкою у Конституцію США, за якою повстанцям заборонено обіймати державні посади. Поправка поширюється на поведінку Трампа 6 січня 2021 року під час штурму Капітолію. Тоді він спробував скасувати президентські вибори 2020 року та передбачає політичне покарання за його антидемократичну поведінку.

Однак судді Колорадо призупинили своє рішення, щоб Трамп міг подати апеляцію до Верховного суду США. 

"Президент Трамп підбурював і заохочував до використання насильства та беззаконних дій, щоб зірвати мирну передачу влади", — написали судді у рішенні.

CNN зазначає, що 3 розділ 14-ї поправки говорить, що повстанці, які порушили присягу, не можуть служити сенаторами, представниками, президентськими виборцями, "або обіймати будь-які посади, цивільні чи військові, в Сполучених Штатах чи будь-якому штаті". Але там не йдеться про президентство.

Через цю текстову нечіткість суд першої інстанції залишив Трампа на виборах у 2024 році. Але вищий суд штату Колорадо не погодився. І це стало основою їхнього рішення дискваліфікувати Трампа. Остаточне слово залишиться за Верховним судом США.

Нагадаємо, Трамп заявляв, що "ще до інавгурації врегулює війну між росією та Україною". Врегулювання війни між Україною і рф" включає, за його словами, припинення "нескінченного потоку американських скарбів в Україну" та звернення до європейських союзників з проханням відшкодувати США витрати на відновлення запасів.