Сенат США голосуватиме за допомогу Україні наступного тижня

Сенат США голосуватиме за допомогу Україні наступного тижня

Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер заявив, що наступного тижня Сенат США голосуватиме за додатковий законопроєкт про національну безпеку, який включає двопартійну угоду щодо безпеки кордонів та допомогу Україні та Ізраїлю.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За його словами, текст угоди буде оприлюднено вже у п’ятницю чи в неділю. Він планує призначити голосування на наступний тиждень, яке відбудеться не пізніше середи.

"Ми не можемо просто ухилятися від своїх обов’язків тільки тому, що завдання складне", – сказав Шумер.

Двопартійні учасники переговорів у Сенаті США вже в п’ятницю оприлюднять довгоочікувану угоду про припинення потоку мігрантів через американо-мексиканський кордон, пише Reuters.

Як зауважує видання Politico, наразі незрозуміло, чи дозволить керівництво Сенату вносити поправки до пакету, що може суттєво відтермінувати остаточне голосування.

Також поки що незрозуміло, чи поставить спікер Палати представників Майк Джонсон це на голосування в Палаті представників, якщо документ пройде Сенат.

Зазначимо, оскільки Конгрес США складається з Сенату і Палати представників, то процедура проходження законопроєкту про допомогу Україні така: спочатку це питання має ухвалити сенат, де демократи мають більшість, потім законопроєкт відправляють на голосування у Палату представників, де більшість мають республіканці.

Нагадаємо, 1 лютого лідери Європейського Союзу досягли одностайної угоди про надання Україні допомоги в розмірі 50 млрд євро на чотири роки. Вони переконали єдиного противника, прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, скасувати своє вето.