Сюрпризи бюджетних програм Сєвєродонецька: куди підуть десятки мільйонів гривень у 2024 році

Сюрпризи бюджетних програм Сєвєродонецька: куди підуть десятки мільйонів гривень у 2024 році

Сєвєродонецька МВА затвердила на 2024 рік низку бюджетних програм та оприлюднила їх на своєму офіційному сайті. 

Згідно з переліком, програми є різноманітними й охоплюють питання від культурного розвитку до навіть землеустрою та просторового розвитку досі окупованої громади. Також передбачені внески до статутних капіталів фактично релокованих комунальних підприємств, потужності яких залишилися в окупації. Наприклад - "Сєвєродонецькводоканал"  або "Сєвєродонецького теплокомуненерго".

Звісно ж, виконання цих програм вимагає фінансування. І тут починається найцікавіше. Тому що рахунок іде на мільйони, а то й десятки мільйонів гривень з бюджету.

"Сєвєродонецьк онлайн" проаналізував бюджетні програми та доцільність таких витрат, враховуючи те, що російська окупація громади триває, а її звільнення, вочевидь, справа далекого майбутнього.

Трохи історії: як було після окупації Луганська

У певному сенсі те, що органи влади окупованого вже півтора роки Сєвєродонецька - тимчасового обласного центра, працюють на підконтрольній Україні території, ухвалюють бюджет, планують якісь видатки, закупають комунальну техніку, трохи незвично. Бо з першим обласним центром - Луганськом, такого не було.

Після окупації 2014 року на Луганщині стався практично бюджетний колапс, доки Верховна Рада не ухвалила закон про військові адміністрації, які взяли на себе фінансові повноваження обласних і міських рад. Луганську обласну військову (тоді це військово-цивільну - ред.) адміністрацію створили, вона й досі ухвалює бюджет області.

А Луганську міську військову адміністрацію - ні. Місцеві органи влади Луганська фактично самоліквідувалися: мер Сергій Кравченко й досі невідомо де перебуває, Луганська міська рада зникла як явище: частина депутатів стала колаборантами, залишившись в окупації, частина виїхала хто куди. Тому такого поняття, як бюджет Луганська у його українському варіанті, не існувало ані у 2015, ані протягом усіх років окупації міста, відповідно не існувало й бюджетних програм. 

Із Сєвєродонецьком та Сєвєродонецькою громадою після окупації все інакше, міська військова адміністрація була утворена задовго до вторгнення рф, і після її не розформували. Як і Луганську обласну ВА.

Але як довго працюватимуть українські органи влади, якщо окупація міста та області затягнеться на десятиліття, як це є з Луганськом, скільки ще років формуватиметься бюджет Сєвєродонецької громади фактично без громади й без території, - хороше питання на яке немає відповіді.

Заходи з землеустрою Сєвєродонецької громади

Тепер повернемося до бюджетних програм, на які у 2024 році витратять мільйони, хоча територія досі перебуває в окупації. Зокрема, МВА має намір витратити 3,750 на заходи з землеустрою, а саме на документацію. 

Ціль і мета (що, власне є синонімами - ред.) бюджетної програми: досягнення сталого розвитку землекористування, забезпечення використання земельних ресурсів, створення оптимальних умов суттєвого збільшення інвестиційного і виробничого потенціалів землі, зростання її економічної цінності.

  

У рамках програми планується розробити технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель, а також зробити технічну документацію із землеустрою щодо інвентаризації земель окупованої Сєвєродонецької громади.

Площа земельних ділянок, по яким планується провести інвентаризацію, - 1 млн 800 кв. м.

Стаття 35 Закону України "Про землеустрій" зазначає, що: інвентаризація земель проводиться з метою встановлення місця розташування земельних ділянок, їхніх меж, розмірів, правового статусу, виявлення земель, що не використовуються, використовуються нераціонально або не за цільовим призначенням, встановлення кількісних та якісних характеристик земель, необхідних для ведення Державного земельного кадастру, виявлення та виправлення помилок у відомостях Державного земельного кадастру, здійснення державного контролю за використанням та охороною земель і прийняття на їх основі відповідних рішень органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

При цьому роботи з інвентаризації земель включають:

  • Обстежувальні роботи;
  • Топографо-геодезичні та проектно-вишукувальні роботи.

У паспорті програми не сказано, яким чином у 2024 році МВА планує організувати ці роботи.

Тим більше, що ще 30 листопада 2022 року керівник Сєвєродонецької міської військової адміністрації Олександра Стрюк повідомляв, що армія рф щільно замінувала територію навколо окупованого Сєвєродонецька. 

Заходи соціально-економічного розвитку територій Сєвєродонецької громади

Це ще одна бюджетна програма на 2024 рік. На її реалізацію, а саме на містобудівну документацію, витратять 11 млн 299 тис. грн.

 

Ціль і мета програми - комплексний розвиток території Сєвєродонецької міської територіальної громади, а також розроблення містобудівної документації, яка забезпечить ефективне використання земельних ресурсів, її просторовий і економічний розвиток.

При цьому лише на копії містобудівної документації, розробленої у попередні роки, витратять 100 тис. грн, а на проведення топографо-геодезичних робіт - 3 млн 300 тис. грн.

Топографо-геодезичні та картографічні роботи  – це, фактично, процес дослідження поверхні земель. У паспорті бюджетної програми не зазначено, яким чином будуть проведені ці роботи, адже територія громади окупована й доступу до неї немає. 

Найбільша стаття витрат - розроблення комплексного плану просторового розвитку Сєвєродонецької міської територіальної громади - 7 млн 200 тис. грн.

Довідка: Комплексний план просторового розвитку території територіальної громади – одночасно містобудівна документація на місцевому рівні та документація із землеустрою, що визначає планувальну організацію, функціональне призначення території, основні принципи і напрями формування єдиної системи громадського обслуговування населення, дорожньої мережі, інженерно-транспортної інфраструктури, інженерної підготовки і благоустрою, цивільного захисту, охорони земель та інших компонентів навколишнього природного середовища, формування екомережі, охорони і збереження культурної спадщини та традиційного характеру середовища населених пунктів, а також послідовність реалізації рішень, у тому числі етапність освоєння території;. Комплексний план передбачає узгоджене прийняття рішень щодо цілісного (комплексного) просторового розвитку населених пунктів як єдиної системи розселення і території за їх межами.

До речі, на сайті МВА є розділ "Містобудівна документація". Оприлюднені там документи, зокрема детальні плани районів і мікрорайонів міста, а також населених пунктів громади, датуються 2021-2018 роками.

Збільшення статутних капіталів комунальних підприємств Сєвєродонецька

Окрема бюджетна програма "Внески до статутних капіталів суб'єктів господарювання", на неї цього року запланували витратити 95 млн 902 тис. 388 грн.

Йдеться про збільшення статутного капіталу п'ятьох підприємств: "Сєвєрдонецькводоканал", "Сєвєродонецьктеплокомуненерго", "Сєвєродонецьке тролейбусне управління", "Український реабілітаційний центр" Сєвєродонецької міської ради, а також "Сєвєродонецьккомунсервіс". 

За даними Youcontrol, статутний капітал "Сєвєрдонецькводоканалу" - 108 млн 697 тис. 005 грн, підприємство не перебуває у процесі припинення. Його основний вид діяльності - забір, очищення та постачання води, юридичне місцезнаходження підприємства не перереєстроване, юридично "Сєвєрдонецькводоканал" знаходиться в окупованому Сєвєродонецьку.

Статутний капітал "Сєвєродонецьктеплокомуненерго" складає 118 млн 665 тис. 590 грн, підприємство також не перебуває у стані припинення, його основний вид діяльності - постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря. Юридичне місцезнаходження підприємства також не перереєстроване, воно знаходиться в окупованому Сєвєродонецьку. 

"Сєвєродонецьке тролейбусне управління" не перебуває в процесі припинення і також зареєстроване у Сєвєродонецьку, в окупації. Підприємство має статутний капітал 115 млн 531 тис. 322 грн. Основний вид діяльності - пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення. 

Комунальне некомерційне підприємство "Український реабілітаційний центр" Сєвєродонецької міської ради має статутний капітал у 62 млн 024 тис. 394 грн, основний КВЕД: діяльність лікарняних закладів, юридична адреса також в окупованому Сєвєродонецьку. Але на сторінці підприємства у Facebook зазначено, що центр розмістився на Київщині в місті Ірпінь. Цікаво, що у серпні минулого року Сєвєродонецька міська військово-цивільна адміністрація повідомила, що  вирішила заснувати установу Комунальне некомерційне підприємство “Український реабілітаційний центр”. І позиціонує його саме як новостворене. 

Цього року підприємство підписало багатосторонню угоду щодо фізичної та психологічної реабілітації й soft-протезування (мʼякий протез) військовослужбовців, а також постраждалих жителів Сєвєродонецької громади.

Зазначимо, що генеральний директор підприємства Ігор Панов у своїй декларації за 2022 рік не вказав ані свої доходи, ані житла у Дніпрі, яке він зазначив як місто проживання, ані автомобілів, ані заощаджень або грошових активів.

КП "Сєвєродонецьккомунсервіс" має статутний капітал 32 млн 364 тис. 380 грн, його основна діяльність - збирання безпечних відходів, юридична реєстрація - у Сєвєродонецьку.

Фактично українські підприємства водоканал, теплокомуненерго, комунсервіс, тролейбусне управління, свою діяльність у Сєвєродонецьку здійснювати не можуть через російську окупацію. Але це не заважає збільшувати їм розмір статутного капіталу на мільйони й десятки мільйонів гривень з бюджету.

Бюджетні програми культурного напрямку

На 2024 рік Сєвєродонецька МВА запланувала кілька бюджетних програм, які стосуються культурної сфери. Наприклад, на програму "Надання спеціалізованої освіти мистецькими школами", яка має на меті духовне та естетичне виховання дітей, передбачено 9 млн 461 тис. грн. Зокрема, ці кошти планують витратити на надання початкової музичної, хореографічної освіти, образотворчого мистецтва та художнього промислу.

Ще одна програма: "Забезпечення діяльності палаців і будинків культури", на її реалізацію передбачено 2 млн 795 тис. грн, а мета - надання послуг з організації культурного дозвілля населення.

Бюджетна програма "Забезпечення діяльності бібліотек", на неї у 2024 році планують витратити 2 млн 883 тис. грн.

Нагадаємо, бюджет окупованої Сєвєродонецької громади у 2024 році затверджений з доходами у 950 млн 953 тис. 461 грн і такими саме видатками. 

Олександра Олександрова