Самопроголошене Придністров'я звернулося по допомогу до росії

Самопроголошене Придністров'я звернулося по допомогу до росії

Самопроголошене Придністров'я звернулося по допомогу до росії через "економічну блокаду" з боку Молдови.

Таку декларацію ухвалив з'їзд депутатів невизнаної республіки, повідомляє телеканал ТВС Придністров'я.

"Вирішено звернутися на адресу Ради Федерації та Держдуми росії з проханням про реалізацію заходів щодо захисту Придністров'я в умовах посилення тиску Молдови з урахуванням факту постійного проживання в Придністров'ї понад 220 тисяч громадян росії та унікального позитивного досвіду російської миротворчості на Дністрі, а також статусу гаранта та посередника у переговорному процесі", - йдеться у резолюції.

Крім того, депутати вирішили звернутися на адресу Генсека ООН та ОБСЄ "із закликом вплинути на керівництво Молдови".

При цьому раніше російські ЗМІ повідомляли, що учасники з'їзду не мають наміру просити приєднання Придністров'я до росії. 

Нагадаємо, в результаті збройного конфлікту за участі військ рф придністровська територія оголосила про свою незалежність від Молдови у 1992 році. Самопроголошену республіку не визнає незалежною жоден член ООН.

Молдова вважає територію як окуповану росією, у Придністров'ї досі знаходяться війська рф. У Придністров'ї, за інформацією на 2017 рік, мешкає близько 500 тисяч осіб, у 220 тисяч із них є російське громадянство, яке видавали за спрощеною схемою.

Глава представництва невизнаної республіки Леонід Манаков у травні 2023 року повідомляв, що у 1995 році росія знизила чисельність військового контингенту з шести до двох мотострілкових батальйонів, або 450 осіб. ПМР попросила збільшити кількість російських військових на її території.