Українські війська на передовій мають проблеми з підключенням до Starlink, - CNN

Українські війська на передовій мають проблеми з підключенням до Starlink, - CNN

Українські війська на передовій стверджують, що мають проблеми з підключенням до життєво важливого інтернет-сервісу Starlink, який належить Ілону Маску і який використовується для управління київськими ударними безпілотниками.

У розмові з CNN вони повідомили про збільшення використання росіянами пристроїв Starlink, попри те, що це заборонено санкціями США.

"У серії інтерв’ю на лінії фронту українські солдати сказали, що швидкість з’єднання впала за останні місяці, і повідомили про інші проблеми з підключенням. Скарги збігаються зі збільшенням кількості спостережень українців про використання росіянами супутникового Інтернет-сервісу, яким керує SpaceX Маска, і публікацій у соціальних мережах, у яких російські краудфандери стверджують, що успішно обійшли санкції на використання росіянами пристроїв, купуючи їх у третіх країнах", - йдеться у статті.

CNN зазначає, що причина повідомлень про погіршення сервісу Україні незрозуміла, а Starlink, SpaceX і Маск відмовилися від коментарів. Проте війська та аналітики припустили, що в спірних районах може бути більше Starlinks, ніж місяцями раніше, по обидва боки ліній, що може вплинути на швидкість з’єднання.

Видання нагадує, що інтернет-сервіс Starlink забезпечив значну перевагу на передовій невеликій армії України після вторгнення 2022 року, дозволивши своїм силам обмінюватися інформацією з дронів у режимі реального часу між підрозділами та спілкуватися в районах, де бойові дії порушили роботу мобільного зв’язку.

Один оператор зв'язку в Запорізькій області, який попросив назвати його Мішею, розповів CNN, що проблеми почалися в останні три тижні. "Ми почали помічати (а) погану якість з’єднання", – сказав він.

"Зв'язок весь час ламається, його потрібно перезавантажити, щоб він почав працювати належним чином. Але незабаром швидкість починає падати і зв'язок знову розривається. Це несе досить неприємні ускладнення» для їхньої роботи", - додав він.

Він сказав, що причиною може бути несприятлива погода, хоча CNN спілкувався з підрозділами на передовій, які повідомляли про подібні проблеми.

Інший оператор безпілотника, командир одного з десятків підрозділів, які літають одноразовими ударними безпілотниками по російських цілях, також у Запорізькій області, сказав, що проблеми з його підрозділом почалися в січні.

"Перед Новим роком швидкість була значно більшою, — розповів командир 65-ї механізованої бригади Антон. "Зараз він зменшився вдвічі. Я бачив інформацію про те, що росіяни купують Starlinks через нейтральні країни і використовують їх на запорізькій лінії фронту для своїх цілей".

Він сказав, що однакова кількість супутників Starlink тепер обслуговує вдвічі більше одиниць, тому, "звичайно, швидкість впала".

Bloomberg пише, що технологія Starlink поширюється на країни, де угоди на використання супутникових сервісів не укладені: наприклад, Судан, Ємен та Південна Африка.

Нагадаємо, головне управління розвідки Міністерства оборони України стверджує, що росія закуповує термінали Starlink в арабських країнах.

Демократи Палати представників США розпочали розслідування щодо компанії SpaceX Ілона Маска, перевіряючи, чи запровадила компанія адекватні гарантії, щоб запобігти розгортанню росією супутникового інтернет-сервісу Starlink під час війни проти України.