У США почали перевірку компанії Ілона Маска через використання рф Starlink у війни в Україні

У США почали перевірку компанії Ілона Маска через ймовірне використання Starlink у росії

Демократи Палати представників США розпочали розслідування щодо компанії SpaceX Ілона Маска, перевіряючи, чи запровадила компанія адекватні гарантії, щоб запобігти розгортанню росією супутникового інтернет-сервісу Starlink під час війни проти України.

Про це пише The Washington Post.

Представники Джеймі Раскін і Роберт Гарсія надіслали лист з вимогою, щоб компанія повідомила про скарги щодо потенційних незаконних придбань терміналів Starlink, у тому числі на окупованих росією регіонах України. Законодавці заявили, що вони стурбовані твердженнями представників української розвідки про те, що російські війська розгорнули термінали Starlink а сході України, потенційно порушуючи санкції США.

Законодавці попередили президента SpaceX Гвінн Шотвелл, що ймовірне використання росією Starlink "становить серйозну загрозу безпеці України, життям українців і національній безпеці США".

"Ми стурбовані тим, що у вас можуть бути відсутні відповідні перестороги та політика щодо цього", — написали Раскін і Гарсія в листі, який ексклюзивно отримав The Washington Post.

Розслідування підкреслює, наскільки життєво важливим був сервіс Starlink для військових зусиль України, забезпечуючи основу її цифрового зв’язку на полі бою після того, як росія вторглася в країну два роки тому.

SpaceX поставила термінали Starlink в Україну після прохання українських урядовців протягом кількох годин після нападу росії. У червні 2023 року Міноборони закупило для України від 400 до 500 нових терміналів, йдеться у листі.

Проте, зазначає WP, існують давні занепокоєння щодо широкого впливу, який SpaceX і Маск, генеральний директор і засновник компанії Ілон Маск, мають на конфлікт.

Українські офіційні особи заявили, що Starlink дає військам суттєву перевагу, забезпечуючи надійне підключення до Інтернету, яке дозволяє солдатам відповідати на групові текстові повідомлення, транслювати інформацію з дронів про ворожі сили та координувати артилерійські удари.

Законодавці стурбовані тим, що Starlink тепер може надати подібну перевагу росії.

Нагадаємо, у лютому представники української розвідки заявили, що російські війська все частіше використовують системи супутникового зв'язку Starlink. ГУР цитувало радіоперехоплення розмов військовослужбовців, які діють на сході України.

Представник Головного управління оборонної розвідки України Андрій Юсов заявив місцевим ЗМІ, що використання росією технології стає "систематичним". Того ж тижня український генерал-лейтенант Кирило Буданов заявив Wall Street Journal, що росія використовує тисячі терміналів Starlink в Україні.