Забезпечення ВПО соціальним житлом: Верещук порадила брати приклад з маріупольців

Забезпечення ВПО соціальним житлом: Верещук порадила брати приклад з маріупольців

Програми щодо забезпечення соціальним житлом ВПО необхідно масштабувати.

Про це йшла мова під час наради з питань реалізації прав на житло окремих категорій ВПО під головуванням віцепрем’єр-міністерки Ірини Верещук, повідомляє Мінреінтеграції.

Зокрема, на заході розглянули досвід Маріупольської міської ради.

За озвученою інформацією, наразі приблизно 194 тисячі маріупольців перебувають на підконтрольній українському уряду території. З метою розв'язання їхніх житлових питань запровадили програму «ЯМаріуполь. Житло».

Пілотним проєктом стало відкриття соціального житла у Дніпрі, де відремонтували наявний гуртожиток. Там створили умови для проживання 35 родин, а також запровадили бальну систему розподілу житла, завдяки якій у першу чергу житло отримують люди, які найбільше цього потребують. Зокрема, сім’ї військовослужбовців та малозабезпечені сім’ї.

Також для підвищення рівня довіри з боку міжнародних партнерів запровадили нову прозору модель співпраці. Згідно з нею муніципалітет надає технічне завдання і дизайн проєкту, а все інше – за виконавцем, якого обирає сам донор.

У планах – розширення програми на інші міста України.

«Ірина Верещук звернула увагу представників інших тимчасово евакуйованих громад на необхідність брати за приклад досвід роботи маріупольської громади», – зазначили у Мінреінтеграції.

Нагадаємо, «Сєвєродонецьк онлайн» дізнавався, що відбувається з проєктами щодо забезпечення житлом сєвєродончан-ВПО, які реалізує міська адміністрація.