“95% вимушені десь проживати, винаймати житло”: що у Раді пропонують для розселення ВПО

“95% вимушені десь проживати, винаймати житло”: що у Раді пропонують для розселення ВПО

Парламентська тимчасова спеціальна комісія з питань захисту ВПО підготувала законопроєкт щодо інвентаризації нерухомості та створення інтерактивної карти доступного житла для тимчасового розміщення ВПО.

Про це в інтерв’ю телеканалу “Рада” повідомив народний депутат України, голова комісії Павло Фролов.

“Ми створили спеціальну робочу групу у комісії, яка займається саме житловою проблемою. І ми розробили законопроєкт щодо проведення системного аудиту та пооб’єктної інвентаризації, обстеження усіх об’єктів нерухомості усіх форм власності, які можуть бути використані для тимчасового розміщення ВПО”, - повідомив нардеп.

Він зауважив, що держава наразі “змогла дуже мало зробити” щодо розв’язання проблеми житла для внутрішніх переселенців. Так, за інформацією Фролова, близько 1% переселенців розміщуються у місцях тимчасового проживання.

“Близько 1% сімей отримали кошти по програмі єВідновлення. Є там декілька ще програм, фонди тимчасового проживання, програма “Прихисток”. Але всього це до 5%. Тобто, 95% вимушених переселенців вимушені десь проживати, винаймати житло. Це дуже дорого, це фактично забирає всі їхні можливі доходи. Тому ми приділяємо ключову увагу саме житлу”, - наголосив парламентар.

Він додав, що розроблений законопроєкт члени ТСК обговорюватимуть з центральними органами виконавчої влади та експертами для того, щоб дуже швидко його прийняти та запустити обстеження. Також є план створити інформаційну базу усіх об’єктів, які можуть бути використані для проживання ВПО.

“Ми бачимо так, що буде з інтерактивною картою ця база. Вона буде за рахунок обстеження наповнюватися об’єктами з вказівкою, який технічний стан об'єкта, скільки потрібно капіталовкладень, скільки потрібно інвестицій, скільки людей можна розмістити у кожному об’єкті.

Тобто, буде можливість бачити, де ці об’єкти, який їхній стан. Передусім для того, щоб залучати міжнародників, донорів, щоб реконструювати ці об’єкти і якомога більше людей розселити”, - пояснив голова ТСК.

Нагадаємо, віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук порадила брати приклад з маріупольців щодо забезпечення ВПО соціальним житлом.