Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн", які ви могли пропустити

Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн", які ви могли пропустити

Наша редакція продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне — нагадати: хоч ми й були вимушені покинути нашу домівку й оселитися у різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії. Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

Які доходи отримали керівники сєвєродонецьких КП у 2023 році

Пояснюємо: Сєвєродонецьк окупований майже два роки. З того часу керівництво міста релокувалося та працює у Дніпрі. Разом з адміністрацією продовжують свою діяльність і комунальні підприємства. Раніше “Сєвєродонецьк онлайн” вже з’ясовував, чим займаються деякі КП, однак на той момент їхні керівники ще не подали декларації про доходи. За законом вони мали це зробити до 31 березня.
Наша редакція проаналізувала подану звітність та вирішила розповісти читачам, які зарплати отримували керівники комунальних підприємств Сєвєродонецька.
Ми взяли до уваги підприємства, які підтримувала міська військова адміністрація протягом 2023 року. Відповідно, мова піде про статки керівництва за цей же рік.

“Боятися потрібно живих, а не мертвих”: інтерв’ю з судмедексперткою з Луганщини

Наші люди: Після початку повномасштабного вторгнення Луганське обласне бюро судово-медичної експертизи на чолі з Юлією Змієвською продовжувало функціонувати понад місяць у своїх стінах. За цей час довелося зіштовхнутися з викликами у вигляді обстрілів (будівля знаходилася в аварійному стані), дефіцитом кадрів та різким збільшенням надходження тіл. Тоді сформувався кістяк з п’яти співробітників бюро, яким окрім своєї буденної роботи, доводилося жити у будівлі моргу та приймати вночі тіла. Наші журналісти поспілкувалися з Юлією Змієвською про функціонування бюро в умовах війни, його евакуацію та відновлення роботи спочатку на Хмельниччині, а згодом у Харкові. Пані Юлія розповіла про дивні випадки з практики, про зменшення суїцидів, особисті страхи, а також про міфи й стереотипи, що ширяться навколо цієї професії.

Відомі результати експерименту в Мелітополі щодо компенсації за зруйноване житло на ТОТ. Як цей досвід може допомогти сєвєродончанам

Пояснюємо: Голова Сєвєродонецької РДА Роман Власенко звернувся до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України щодо компенсації за зруйноване житло на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, щодо результатів експерименту в Мелітополі. Відповіддю Міністерства та своїми думками з цього приводу він поділився з нашою редакцією.

Від окупованого Старобільська до Європи: як українка адаптується до литовського соціуму та працює на Україну

Наші люди: Анна народилась і виросла в Старобільську. За освітою — перекладачка з мови гінді, зараз професійно перекладає книги для українських замовників, цікавиться літературою. До 2022 року вона брала активну участь у культурному житті свого міста, займалась мовним клубом та відвідувала заходи. Проте війна змінила не тільки її життя, але й життя міста. Анна поділилась з нами своєю історією, спогадами з окупації та досвідом еміграції.

“Сєвєродонецьк онлайн” - вдруге на Мапі рекомендованих медіа

 

Наші досягнення: “Сєвєродонецьк онлайн” потрапив на інтерактивну Мапу рекомендованих медіа за результатами незалежного експертного оцінювання у першому півріччі 2024 року. Про це нашому виданню повідомили в ІМІ.

Проблеми переселенців з припиненням пенсійних виплат після ідентифікації у банку: що робити

Пояснюємо: У квітні частина внутрішньо переміщених осіб «першої хвилі» (до 2022 року) стикнулася з ситуацією, коли їм, попри ідентифікацію в «Ощадбанку», припинили пенсійні виплати, а деяким – навіть скасували так звані «переселенські».
У Пенсійному фонді пояснили це тим, що з 1 квітня відбулося призупинення виплат пенсії саме тим пенсіонерам, які отримали статус внутрішньо переміщених осіб до 24 лютого 2022 року та не пройшли ідентифікацію до 31 березня 2024 року. Цього вимагала постанова Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 року № 637 (зі змінами).Наприклад, на Луганщині лише 42 з 80 тисяч пенсіонерів-переселенців пройшли ідентифікацію вчасно. Такі цифри навела начальник ГУ ПФУ у Луганській області Ольга Шарунова. Але річ у тім, що призупинили виплати навіть тим, хто пройшов ці всі кроки вчасно. Яка наразі ситуація з цим питанням, розбиралися наші журналісти.

Книга про Сєвєродонецьк за 600 тисяч: що відбувається довкола відзначення 90-ї річниці міста

Актуальне: Цьогоріч Сєвєродонецьку виповниться 90 років. Відзначати ювілей будуть на офіційному рівні. Днями оприлюднили розпорядження начальника Сєвєродонецької МВА Олександра Стрюка щодо плану та кошторису святкувань.
Згідно з документом, на заходи, присвячені 90-річчю Сєвєродонецька та Дню хіміка, з бюджету громади планують виділити понад мільйон гривень. Більша частина - 600 тисяч — піде на видання книги про Сєвєродонецьк, ще 400 тисяч витратять на подарункові набори й лише 5 тисяч — на придбання предметів та матеріалів для проведення розважальних програм, конкурсів, вікторин, майстер-класів тощо.
Жодних роз’яснень про те, що це буде за книга, та які подарунки купуватимуть, міська адміністрація не надала. Але мільйон гривень для окупованої громади, більшість жителів якої живуть не у власних домівках, — значна сума. Тож у людей виникли питання, які вони озвучили у соцмережах. У результаті зав’язалася дискусія, яка не стихає вже тиждень. “Сєвєродонецьк онлайн” вирішив зібрати все, що відомо про цю ситуацію.

“Я ухилянт” - чергове ІПСО росії?

Аналітика: Чергова Інформаційна психологічна кампанія росії проти України, спрямована на розкол українського суспільства, набирає обертів. Тепер загарбники взялися за “народну творчість”. Новий відеотренд про “будні ухилянта” шириться ТікТоком та іншими популярними соцмережами та намагається обурити українців. Ми проаналізували, з якою метою кремль активізував пропагандистську машину цього разу.