Книга про Сєвєродонецьк за 600 тисяч: що відбувається довкола відзначення 90-ї річниці міста

Книга про Сєвєродонецьк за 600 тисяч: що відбувається довкола відзначення 90-ї річниці міста

Цьогоріч Сєвєродонецьку виповниться 90 років. Відзначати ювілей будуть на офіційному рівні. Днями оприлюднили розпорядження начальника Сєвєродонецької МВА Олександра Стрюка щодо плану та кошторису святкувань.

Згідно з документом, на заходи, присвячені 90-річчю Сєвєродонецька та Дню хіміка, з бюджету громади планують виділити понад мільйон гривень. Більша частина - 600 тисяч - піде на видання книги про Сєвєродонецьк, ще 400 тисяч витратять на подарункові набори й лише 5 тисяч - на придбання предметів та матеріалів для проведення розважальних програм, конкурсів, вікторин, майстер-класів тощо.

Жодних роз’яснень про те, що це буде за книга, та які подарунки купуватимуть, міська адміністрація не надала. Але мільйон гривень для окупованої громади, більшість жителів якої живуть не у власних домівках, - значна сума. Тож у людей виникли питання, які вони озвучили у соцмережах. У результаті зав’язалася дискусія, яка не стихає вже тиждень.

Сєвєродонецьк онлайн” вирішив зібрати все, що відомо про цю ситуацію.


Що думають містяни

Коли розпорядження Олександра Стрюка з’явилося на сайті міської адміністрації, медіа, лідери думок та жителі міста у соцмережах поставили очевидні питання: що за книгу планує видавати Сєвєродонецька ВА, яким буде її наклад та як її розповсюджуватимуть.

  

Більшість коментаторів зійшлися на думці, що 600 тисяч гривень під час війни можна було використати раціональніше. Наприклад, повернути на купівлю озброєння для ЗСУ чи надати допомогу переселенцям. А книгу - опублікувати вже після перемоги та деокупації міста.

Деякі містяни підтримали саму ідею друку книги для збереження історії Сєвєродонецька, але не бюджетним коштом, а за донати. Або взагалі - поки що поширювати її на електронних платформах. Знайшлися й ті, хто висловився повністю “за”. Мовляв, треба більше книг, фільмів та публікацій - як нагадування про те, через що пройшло місто.

    

У коментарях, де обговорювали майбутню книгу, також висловилися начальниця відділу культури Сєвєродонецької МВА Тетяна Грачова (як відповідальна за організацію святкування, а відповідно - і розподіл коштів). А також - відомий сєвєродонецький журналіст та письменник Семен Перцовський.

З їхніх дописів стало зрозуміло, що видавати планують книгу Семена Перцовського про історію Сєвєродонецька. Це праця, про яку він вже неодноразово розповідав та шукав гроші на її друк. Тож виявилося, що допомогти вирішила міська військова адміністрація коштом бюджету.

 

Позиція представників влади

Коментар з цього приводу “Сєвєродонецьк онлайн” попросив у Тетяни Грачової особисто. Вона ж запропонувала повернуться до цього питання згодом, коли відділ культури остаточно визначиться, у якому вигляді та яким накладом видавати книгу.

У коментарях під новиною в одній з соцмереж посадовиця була багатослівнішою, тож “Сєвєродонецьк онлайн” вирішив процитувати їх. Зокрема, на думку Грачової, важливо зберегти історію міста.

    

“Невже ви вважаєте що книга - це менша зброя, ніж дрони? Невже та частина інформаційного простору, яку ми програємо (а це також ,,0,,) менш важлива? Країну без історії неповажають, не допомагають. Історія Сєвєродонецька - це історія України”, - зазначила Грачова.

  

“Що перш за все робила радянська влада: знищувала нашу історію, переписувала. Ви вважаєте зараз буде інакше? Ми як нащадки повинні об’єднатись, зібрати історію по крихтах і зберегти її. Це наш обов'язок”, - також написала вона у Facebook.

З коментарів Грачової виходить, що наразі згадана книга - це поки що друкований текст у форматі А4, який потрібно відредагувати. Потрібно визначитись, якими будуть папір, обкладинка, фото, кількість екземплярів тощо. Далі - зверстати все й лише потім друкувати.

“У всякому разі буде проведений тендер”, - запевнила вона.

У книзі, зауважила начальниця відділу культури, міститься багато історичних фактів про всю громаду та багато згадувань про мешканців міста: “Майже кожен може зустріти себе, або родича, або сусіда, або колегу. Дуже теплі спогади”.

За її словами, права на книгу автор передав МВА безкоштовно зовсім нещодавно. А всю зазначену роботу щодо друку планують провести впродовж 2024 року.

“Книги передамо бібліотекам, щоб мешканці України змогли побачити нашу історію. Та навіть в школах, щоб кожен маленький сєвєродончанин знав історію рідного краю. Щоб міг себе ідентифікувати як Українець. Презентувати на закордонних форумах”, - написала керівниця відділу культури.

Коментувати “Сєвєродонецьк онлайн” іншу статтю витрат - на подарункові набори у розмірі 400 тисяч - Грачова теж не стала, але запевнила, що подарунки будуть “класні”. Та невдовзі таємниця розкрилася.

На сайті Prozorro 16 квітня з’явилося оголошення про закупівлю відділом культури Сєвєродонецької МВА 24 FPV-дронів на 400 тисяч у якості подарунків з нагоди 90-ї річниці Сєвєродонецька. Збіг це чи ні, але тендер оголосили вже після того, як люди запропонували владі витратити бюджетні кошти на допомогу ЗСУ після публікації “Сєвєродонецьк онлайн”. Тож цю новину громадськість у більшості сприйняла позитивно, чого не скажеш про історію з книгою.

 

Думка автора книги

По коментар “Сєвєродонецьк онлайн” звернувся й до автора книги, Семена Перцовського. Він, зокрема, зазначив, що розуміє емоції земляків та вже порозумівся з деякими опонентами.

“Один з перших таких опонентів - відомий у місті воїн, волонтер, врешті-решт написав мені: “Робіть свою справу, довіряю вам, що вона принесе користь і ЗСУ”... Чекає на книгу. Тобто вона буде й в окопі. Задля такого варто її створювати!”, - сказав автор.

Міській адміністрації він подякував за те, що вони взялися за роботу з видавцями, розповсюдженням та іншим: “Більше помічників не знайшлося, а мені, авторові різних книжок, вже таке не під силу”. Крім того, зауважив, що збирав на книгу власні кошти, але його "пограбував "Газбанк".

Перцовський також пригадав, що свого часу книгу планувалося видати коштом Громадського бюджету, тоді пропозицію підтримали сотні містян. Також він повідомив, що заявка на видання (з кошторисом) за державні кошти пройшла експертизу в Інституті книги.

“Схвальні відгуки щодо актуальності цієї роботи дали дуже авторитетні в нашій країні люди, які бували у нас. Ви ці відгуки побачите. Але грант дали на книги про інші міста”, - сказав він.

Побоювання щодо правильного використання бюджетних коштів, за словами автора, йому теж цілком зрозумілі. Втім, він впевнений, що витрати будуть компенсовані. Зокрема, книгу з автографами героїв планують розігрувати на аукціонах за донати на ЗСУ.

“Наші друзі, ділові партнери чекають на це видання. Там є й англійське резюме. Не дивуйтеся: є й російське. Книга стане інформаційною зброєю: там показані злочини рашистів, спростовуються їхні фейки про "російськість" нашого краю тощо”, - розповів автор.

Щодо інших подробиць про зміст книги, то вона, сказав Перцовський, матиме назву "Придінців'я: український характер. Історія та сучасність Сєвєродонецької територіальної громади". Праця охоплює всю історію краю з давнини до квітня 2024 року. Всі галузі, сфери життя міста та багато доль. Є навіть історії кохання.

  

Семен Перцовський

“Там і виправлення помилок істориків, і матеріали для роздумів, дискусій, і відкриття, які підтверджують українськість краю. Це актуально, це важливо знати всім та всюди саме зараз....Радий, що у свої 74 роки встиг це зробити”, - поділився він.

Крім того, автор прокоментував пропозиції містян випустити книгу в електронному вигляді.
“А бібліотеки, навчальні заклади? Книга розрахована на родинне читання, на те, щоб бути й підручником для дітей, молоді (такі, як відомо, видаються державою). Це наша спільна книга про всіх нас (в ній багато свідчень земляків, яких опитував). Кожний знайде щось особливе близьке”, - сказав він.

У цілому, запевнив автор, він готовий до конструктивної критики та пропозицій. Тож “Сєвєродонецьк онлайн” слідкуватиме за тим, як ця історія розвиватиметься далі.