Після війни українці після 60 років не зможуть отримувати пенсію: міністерка Жолнович пояснила причину

Після війни українці після 60 років залишаться без пенсій: міністерка Жолнович пояснила причину

Після війни пенсія в 60 років може стати недоступною для більшості українців. Справа не лише браку страхового стажу, але й у тому, що забезпечувати виплату пенсій буде нікому. Україна стрімко втрачає працездатне населення.

Про це заявила міністерка соцполітики Оксана Жолнович, пише Telegraf.

За її словами, вже сьогодні ситуація з виплатами пенсій в Україні виглядає більш ніж проблемною. Відповідно до статистики, на одного працюючого українця вже припадає один пенсіонер. Нині коефіцієнт заміщення зарплати пенсією становить в Україні близько 0,3, тобто середній пенсіонер отримує приблизно 30% від своєї колишньої зарплати.

При цьому державі доводиться дотувати пенсії із держбюджету, бо надходжень від ЄСВ не вистачає на виплату пенсій.

Після війни ситуація може лише погіршитися, через зменшення надходжень до Пенсійного фонду Адже демобілізують багато військовослужбовців, які зараз отримують високу зарплату і, відповідно від цієї зарплати, йдуть великі відрахування до Пенсійного фонду. Після війни цих надходжень не буде.

Отже, коефіцієнт заміщення може ще більше знизитись — пенсіонери отримуватимуть вже менше ніж 0,3 від своєї зарплати. Вижити на таку пенсію буде складно.

Щоб зберегти пенсійні виплати хоча б на теперішньому рівні відповідно до розрахунків Україні потрібно ще близько 6 мільйонів працездатного населення, яке платитиме ЄСВ.

Є два шляхи збільшення кількості працездатного населення вже зараз, каже Оксана Жолнович. Один з них — це повернення українців з-за кордону. І не лише тих, хто виїхав туди як біженець з початком повномасштабної війни, але заробітчан, які ще до війни працювали в Європі. Другий шлях — залучення іноземних мігрантів, які захочуть тут працювати, а можливо і зв’язати свою подальшу долю з Україною.

Однак обидві ці ідеї також не виглядають бездоганними. Українські трудові мігранти навряд чи захочуть покидати «насиджені» місця в ЄС, а іноземці прагнутимуть до ЄС, де вищі зарплати та більше прав.

Через це залишається єдиний шлях — продовження трудового життя на пенсії.

Нагадаємо, 22 квітня у ЗМІ з'явилася інформація, що МЗС України з 23 квітня призупиняє консульські послуги для чоловіків за кордоном віком від 18 до 60 років, у тому числі і видачу закордонних паспортів. МЗС діяло без попередження, не прокомунікувавши цю інформацію заздалегідь. Лише після розголошення у ЗМІ Кулеба визнав призупинку консульських послуг, назвавши це справедливим рішенням

Експерти прогнозують, що це рішення негативно вплине на рішення українців повернутися додому після війни.