росія може готуватися до нападу на Харків, – ISW

росія може готуватися до нападу на Харків, – ISW

Російська армія передислоковує свої війська до складу Північного угрупування військ. Це може відбуватися для нападу на Харків.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війні (ISW).

За словами українського військового оглядача Костянтина Машовця, 5 травня російські військові зібрали близько 50 000 військовослужбовців у складі Північного угруповання військ

  • понад 31 000 військовослужбовців у Бєлгородській області;
  • понад 10 000 військовослужбовців у Курській області;
  • понад 8 000 військовослужбовців у Брянській області.

Крім того, до складу російського угруповання в Курській області входить невстановлений батальйон ВДВ.

Командувач угруповання військ генерал-полковник Михайло Теплінський 5 числа підтвердив, що 3-й батальйон російського 104-го полку ВДВ наразі перебуває в Курській області.

До того, на думку аналітиків, частини 104-го полку, які у лютому та березні 2024 року діяли в Запорізькій області, нещодавно були передислоковані з півдня України до північно-східного кордону.

Варто також додати, що нещодавно фахівці ISW отримали непідтверджені повідомлення про те, що російські військові передислоковують частини 76-ї та 7-ї дивізій ПДВ із Запорізької області на різні нові напрямки, в тому числі на схід України. Проте наразі не спостерігається візуального підтвердження того, що частини 104-го полку ПДВ діють у Курській області.

Згідно з інформацією, Північне угруповання військ буде діяти на Білгородсько-Харківському оперативному напрямку.

Машовець також заявив, що росія продовжує перекидати до складу Північного угруповання військ новосформовані військові частини 44-го армійського корпусу.

Зокрема станом на 3 травня російські військові перекинули до складу Північного угруповання військ особовий склад та техніку 30-го окремого мотострілецького полку (72-га мотострілецька дивізія 44-го АК, ЛМД) та 128-ї окремої мотострілецької бригади (ПМБр).

За словами Машовця, підрозділи 30-го мотострілецького полку спочатку були передислоковані на залізничну станцію Курськ, а потім далі – в Білгородську область, щоб, можливо, попрямувати до місць зосередження поблизу Харківської області.

Українські офіційні особи дедалі частіше попереджають про загрозу можливої ​​майбутньої наступальної операції Росії з захоплення міста Харків, підкреслюють в ISW.

Проте в ISW вважають, російське Північне угруповання військ, швидше за все, не зможе провести успішну наступальну операцію з метою захоплення Харкова, оскільки російським військовим не вистачить на це сил.

Але на думку спеціалістів, російські наступальні операції проти Харкова чи Сум відтягнуть і закріплять українські сили з інших, більш критичних ділянок лінії фронту.

Нагадаємо, що у британській розвідці заявили про мобілізацію на одній з тимчасово окупованих територій.