Інавгурація путіна: у Москву приїдуть сім країн ЄС, - Reuters

Інавгурація путіна: у Москву приїдуть сім країн ЄС, - Reuters

Сполучені Штати та більшість країн Європейського Союзу бойкотуватимуть сьогодні, 7 травня, церемонію присяги володимира путіна в Кремлі на новий шестирічний термін президентства.

Reuters пише, що Франція та деякі інші країни ЄС відправили представників, попри благання Києва.

"Різна дипломатична реакція західних держав підкреслила розбіжності щодо того, як поводитися з російським лідером через два роки після того, як він почав повномасштабне вторгнення в Україну", - зазначає видання.

"Ні, у нас не буде представника на його інавгурації", - сказав Метью Міллер, речник Держдепартаменту США. "Ми, звичайно, не вважали ці вибори вільними і чесними, але він президент росії і збирається продовжувати перебування на цій посаді".

Велика Британія та Канада заявили, що не надішлють нікого для участі в церемонії, яка відбудеться через день після того, як росія оголосила в понеділок про проведення тактичних ядерних навчань. Міністерство закордонних справ Німеччини також заявило, що не буде присутнім.

Речник ЄС заявив Reuters, що посол блоку в росії не буде присутній на церемонії, що відповідає позиції більшості держав-членів Євросоюзу.

Європейський дипломат сказав, що 20 країн-членів ЄС бойкотуватимуть захід, але очікується, що сім інших країн пришлють своїх представників. Крім Франції, очікується участь Угорщини та Словаччини, повідомили Reuters два дипломатичних джерела.

Підкреслюючи розбіжності щодо того, як поводитися з росією, паризьке дипломатичне джерело повідомило: "Францію представлятиме її посол у росії".

Високопоставлений чиновник Кремля повідомив, що глави всіх іноземних дипломатичних місій у Москві були запрошені на інавгурацію путіна.

Нагадаємо, 6 травня рф оголосила про початок ядерних навчань і заявила, що сприйматиме F-16, які передадуть Україні, носіями ядерної зброї.

Раніше російський диктатор володимир путін заявляв, що рф готова до ядерної війни.