Ухилення від призову на строкову військову службу – кримінальний злочин

     Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою здійснювалось процесуальне керівництво та підтримання публічного обвинувачення у кримінальному провадженні стосовно мешканця м. Сєвєродонецька за вчинення злочину, передбаченого ст. 335 КК України - ухилення від призову на строкову військову службу.
     Досудовим слідством встановлено, що громадянин З., будучи обізнаним про те, що підлягає призову на строкову військову службу в ЗС України, у квітні 2017 року отримав повістку, згідно якої повинен був прибути на збірний пункт в Сєвєродонецький міський військовий комісаріат.
     Після отримання повістки З., усвідомлюючи кримінальну відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу, не маючи на це поважних причин, навмисно не прибув в Сєвєродонецький міський військовий комісаріат та в подальшому ухилявся від призову.
     З. беззаперечно визнав свою вину у вчиненні злочину та щиро покаявся у скоєному, у зв’язку з чим між підозрюваним та прокурором було укладено угоду про визнання винуватості підозрюваним, а обвинувальний акт спрямовано до Сєвєродонецького міського суду.
     Суд прийшов до висновку, що прокурором доведено вину З. у вчиненні інкримінованого йому злочину та затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між підозрюваним та прокурором, ухвалив обвинувальний вирок стосовно гр. З., яким визнав його винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 335 КК України.
     Вироком суду З. призначено покарання у вигляді обмеження волі строком 1 рік. У зв’язку із щирим каяттям за скоєний злочин, З. звільнений судом від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік.

Д.О. Куцелепа, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури