Український музично-драматичний театр познайомив автора зі сценічним втіленням його твору

Український музично-драматичний театр познайомив автора зі сценічним втіленням його твору

18 січня 2018 року на сцені Луганського українського театру іронічна притча «Лавина» Т. Джюдженоглу пройшла за присутності автора п’єси.

Тунджер Джюдженоглу є визнаним авторитетом у сучасній турецькій драматургії, лауреатом сімнадцяти літературних премій, дві з яких йому присуджено за межами Туреччини. В Європі його називають "турецьким Чеховим", якого хвилює не тільки доля окремої людини або сім'ї, а й людства в цілому. Драматичні твори письменника перекладені багатьма мовами й поставлені у більш ніж сорока країнах світу. Найвідоміша п'єса Т. Джюдженоглу – «Лавина» - єдиний твір автора, надрукований в Україні.

У виставі театр в формі іронічної притчі досліджує знайомі історичні ситуації, коли диктатура тиші, вбираючи в себе безліч заборон і табу, породжує надмірну покірність. Автор же наголосив, що поштовхом до написання п’єси стала історія реальної місцини у східній Анатолії, лавинонебезпечне гірське селище підпорядковується суворому закону: протягом 9 місяців на рік люди живуть «пошепки», і лише три місяці – «на повний голос».

Перед виставою драматург спілкувався з представниками ЗМІ. Він розповів, що намагається відвідувати кожну прем’єру «Лавини», в якій би країні вона не проходила, хоча й інші твори автора мають успіх у глядачів. Після перегляду Тунджер Джюдженоглу звернувся до публіки, відзначивши, що надзвичайно любить нашу країну і вважає, що як турки так і українці, маючи досить складну історію заслуговують на мир і щастя у своїх оселях.