На Луганщині значно підвищилась кількість адмінпослуг, - ЛОДА

На Луганщині значно підвищилась кількість адмінпослуг, - ЛОДА

На Луганщині значно підвищилась кількість адмінпослуг, наданих населенню. Якщо у 2015 було майже 90 тисяч, то у 2016 - 200 тисяч, у 2017 - 285 тисяч. Про це повідомила журналістам Людмила Ахтирська, заступник директора Департаменту - начальник управління інвестиційної діяльності, підприємництва та цінової політики Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму Луганської ОДА.

На території Луганської області працюють 17 центрів з надання адмінпослуг, з яких 4 міських центри у Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному і Кремінній, 11 центрів при райдержадміністрації, та 2 центри в об'єднаних територіальних громадах Біловодський та Новопсковський.

Кількість послуг у центрах складає від 50 до 180. Найбільшу кількість послуг надає ЦНАП міста Сєвєродонецька, найменшу - Новопсковська ОТГ.

Послуги в ЦНАПах поділяються на платні та безоплатні, з них приблизно 20-25% - це платні послуги.
Найменша по часу послуга займає 10 хвилин - це реєстрація місця проживання. Найбільша послуга згідно законодавства - це до 30 календарних днів.

Найактуальніші послуги - це послуги з реєстрації бізнесу, на другому місці - послуги реєстрації прав нерухомого майна та послуги держгеокадастру.

ЦНАПИ СЄВЕРОДОНЕЦЬКА ТА ЛИСИЧАНСЬКА ВИДАВАТИМУТЬ ID-ПАСПОРТИ

«Сєвєродонецький ЦНАП на сьогодні справляється з кількістю людей, хоча і потребує розширення, - вважає Людмила Ахтирська, - Він придбав обладнання для надання громадянам України паспорта у вигляді ID- картки та паспорта для виїзду за кордон. На сьогодні Северодонецька міська рада придбала ці дві станції. Вони виділили 50% вартості від цього обладнане з міського бюджету. Відпрацьовуються питання щодо виділення приміщення, де буде встановлене обладнання, друге питання – організаційна, потрібно прокладання спеціального каналу зв'язку і навчання персоналу. На сьогодні в них є вже приміщення і опрацьовуються питання по ремонту в ньому».

Лисичанська міська рада теж придбала таке обладнання за державні кошти. Вони у 2017 році виписували інвестиційний проект на придбання такого обладнання, подавали на Державний фонд регіонального розвитку і виграли конкурс. Вони вже придбали та встановили канал спецзв'язку. На сьогоднішній день в них укладена угода з ДМС щодо підготовки фахівців з цього питання.

«Канал спецзв'язку потребує оплати з місцевого бюджету приблизно 7000 грн на місяць. Це теж буде навантаження на міський бюджет. Хоча в місті всі згодні і працюють в цьому напрямку», - повідомила Людмила Ахтирська.
«Ще в деяких громадах придбане це обладнання теж. – поділилася Людмила Євгенівна, - В березні з USAID по проекту «Зміцнення громадської довіри» вже пройшли певні переговори, відбулася зустріч у облдержадміністрації. Вони готові нам надати 10 комплектів обладнання для 8 центрів. Плюс додатково проведуть поточний ремонт у шести центрах з надання адмінпослуг. На сьогодні опрацьовуються питання укладення договорів, проводка каналу спецзв'язку, у Лисичанську, рубіжному, Біловодська ОТГ, Міловський район, Новоайдарський, Попаснянський, Сватівський і Старобільський. Міжнародні організації самі придбають обладнання, самі його закуплять і обладнання буде передано в центри».

Дивіться: ЦЕНТРИ НАДАНННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ (ДОВІДНИК)

ЗАПЛАНОВАНО ВІДКРИТТЯ ЧОТИРЬОХ ЦНАПІВ В ОТГ

У цьому році влітку заплановано відкриття чотирьох ЦНАПів в об'єднаних територіальних громадах Білокуракинський, Троїцький, Красноріченській та Чмирівській. «Дуже велика подяка міжнародним організаціям, які приділяють особливу увагу нашому регіону, і багато допомоги виділяються на створення ЦНАПІв на обладнання їх, на поточні ремонти», - зазначила Людмила Ахтирська.

РЕЄСТРАЦІЯ ЗА 10 ХВИЛИН

Лисичанською міською радою в рамках партнерства з проектом «Українська ініціатива» з підвищення впевненості від USBІ у 2017 році була укладена угода і був реалізований проект «Вдосконалення процесів надання населенню послуг зняття з реєстрації з місця проживання», тепер людина може прописатися або знятися з реєстрації за 10 хвилин. «За цим досвідом 2018 році до нас приїжджали Запорізька міська рада, Управління ДМС міста Запоріжжя, міська рада з міста Лиман Донецької області. – розповіла Людмила Ахтирська, - На сьогодні таких систем встановлено чотири: окрім Лисичанська, ще в ЦНАПах Рубіжного, Сєвєродонецька, Кремінної».

Захід підготовлений громадською організацією «Медіапростір Україна» в партнерстві з Луганськім прес-клубом та Сity Hub. Проведений в рамках ініціативи з розвитку Луганського прес-клубу.

Тетяна ВЕРГУН